De 8 beste redenen om kokosolie te gebruiken

kokosolieRijst is gezonder wanneer je het tijdens het koken hackt met kokosolie.
Shares

“Nee, voor mij geen ijsje.” Als ik dat zeg word ik meestal toch wel wat vreemd aangekeken. En nee, het zijn niet de suikers en de calorieën die me tegenhouden. Het gaat me om die romige smaak, die anderen juist zo lekker vinden – boter en melk gaan er bij mij ook niet in. Tot ik laatst geheel per toeval ijs op basis van kokosolie ontdekte. Het bleek nog van Nederlandse origine te zijn ook. Kokosolie is sowieso enorm in opkomst, maar is dat terecht? Ik dook in het onderzoek en vond een heleboel, onder andere de volgende eigenschappen:

 1. Rijst gekookt met kokosolie bevat meer langzame koolhydraten
 2. Het is rijk aan laurinezuur, net als borstvoeding
 3. Ideale verzorging voor je haar
 4. Verzachtend en voedend voor je huid
 5. Helpt je spijsvertering
 6. Oppepper voor je brein
 7. Houdt je hormonen in balans
 8. Ondersteunt je immuunsysteem

Kokosnoten groeien alleen bij hoge – zeg maar tropische – temperaturen en in deze gebieden wordt de olie van oudsher al voor tal van zaken toegepast.

Advertentie1 – Rijst gekookt met kokosolie bevat meer langzame koolhydraten

Wanneer je witte rijst en kokosolie samen kookt (3 eetlepels olie per kopje rijst) blijkt dat het aantal calorieën in de rijst afneemt en wel op deze manier: de olie bindt aan de snelle koolhydraten – die normaal omgezet worden in glucose en een piek in je bloedsuikerspiegel geven – in de rijst. Eenmaal gebonden aan de olie gaan deze koolhydraten kristalliseren waardoor er een andere vorm van zetmeel ontstaat: langzame koolhydraten. De onderzoekers ontdekten ook dat wanneer je de rijst na het koken koelt in de koelkast de kristallisering nog eens extra toeneemt en er tot zelfs 15x zoveel langzame koolhydraten gevormd worden dan in normale witte rijst. Ook wanneer je de rijst voor gebruik weer warm maakt.

2- De olie is rijk aan laurinezuur, net als borstvoeding

Meer dan 50% van het vet in kokosolie is laurinezuur, dezelfde stof die ook in borstvoeding zit. Feitelijk is kokosolie, na borstvoeding, de rijkste bron van dit vet. Het hoort tot de zogenoemde ‘middellangeketen’ triglyceriden. Wat deze uniek maakt, is dat ze onmiddellijk worden afgebroken en niet worden opgeslagen. In de lever worden ze omgezet in energie. Dit zou kunnen helpen om af te vallen, maar blijf wel opletten. Een vet is nog altijd een vet en bevat calorieën, alleen in dit geval minder dan andere vetten.

2 – Goed voor je haar

In de gebieden waar de kokospalm groeit, wordt de olie al eeuwen gebruikt om haar zacht en minder pluizig te laten zijn. Je kunt kokosolie gebruiken in haarmaskers, zo als olie en ook kun je er zelf allerlei mengsels mee maken. Net wat je wilt.

3 – Verzachtend en voedend voor je huid

Dezelfde eigenschappen die goed zijn voor je haar, zorgen ervoor dat kokosolie ook ideaal is voor je huid. Het is een effectieve en natuurlijke vochtinbrenger die ook nog eens veel antioxidanten bevat. Deze zijn handig in de strijd tegen rimpels en de aanpak van een geïrriteerde huid.

4 – Helpt je spijsvertering

Door de hoge concentratie goede vetten, wordt je spijsvertering bevorderd. Ook heeft kokosolie anti-microbiële eigenschappen waardoor het meehelpt om in je darmen irritaties en infecties veroorzaakt door de schimmel candida te bestrijden.

5 – Oppepper voor je brein

Middellangeketentriglyceriden hebben ook een effect op je geestelijk functioneren. Ze zorgen ervoor dat focus en mentale prestaties verbeteren. Wanneer je ’s ochtends kokosolie (vloeibaar of in de vorm van een supplement) neemt, kan dit de hele dag ervoor zorgen dat je mentaal beter functioneert.

6 – Houdt je hormonen in balans

Wanneer je de verkeerde soort vetten binnenkrijgt, kan dit verwoestend werken op je hormonen. De vetten in kokosolie ondersteunen de natuurlijke hormoonproductie in je lichaam.

7 – Ondersteunt je immuunsysteem

De middellangeketenvetten, zoals laurinezuur, caprine(decaan)-zuur en capryl(octaan)-zuur, hebben schimmelwerende, antibacteriële en antivirale eigenschappen waardoor ze je immuunsysteem goed kunnen ondersteunen.

Al deze eigenschappen maken kokosolie volgens sommige een superfood. Vind je dit wat al te overdreven dan kun je het toch nog gebruiken om de volgende redenen:

 1. Het bevordert de opname van calcium en magnesium.
 2. Is onderdeel van het protocol om tanden te remineraliseren.
 3. Bron van directe energie: wordt niet opgeslagen als onderhuids vet.
 4. Bij dagelijks gebruik kan gewichtsverlies sneller gaan.
 5. Bevordert de slaap (ook bij dagelijks gebruik)
 6. In de voeding bevordert het een gezonde schildklierfunctie.
 7. Er zijn onderzoeken die aantonen dat regelmatig gebruik helpt om het insulinegehalte te verbeteren.
 8. Als smeersel bij een verwonding of infectie aan je huid is het goed voor de genezing.
 9. Bij zeer trouwe en regelmatige toepassing op de huid, bindt het de strijd aan met cellulitis.
 10. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de goed vette in kokoslie helpen bij de bestrijding van depressiviteit en angstgevoelens.
 11. Neem het regelmatig om je hormoonproductie een boost te geven.
 12. Wanneer je het op aambeien smeert neemt de pijn af.
 13. Het is een oppepper voor je bloedsomloop en helpt wanneer je altijd koud hebt.
 14. Als supplement is het goed om tijdens de zwangerschap samen met levertraan in te nemen. Dit helpt ervoor te zorgen dat de voorraad benodigde vetten voor de ontwikkeling van de baby voldoende is en je eigen voorraad niet wordt aangesproken.
 15. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van verzadigde vetzuren, zoals kokosolie, in de strijd tegen Alzheimer.
Shares

Geef als eerste een reactie on "De 8 beste redenen om kokosolie te gebruiken"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares