Overgewicht beïnvloedt de hersenfunctie

De omvang van de taille is een van de sterkste voorspellers van hart- en vaatziekten en diabetes. De omvang van de taille zou niet meer dan de helft van je lichaamslengte mogen zijn (voor mannen van gemiddelde lengte is dit minder dan 90 cm; voor vrouwen minder dan 80). Val je niet binnen deze grens? Dan wordt het tijd om hier iets aan te gaan doen. Nieuw onderzoek laat zien dat het gevaar van vet niet alleen ligt in een grotere kans op  het krijgen van bepaalde ziektes. De echte bedreiging is hoe vetweefsel je hersenfunctie vermindert.

Lichaamsvet=slecht

We weten al lang wat de nadelige gevolgen van vetten op onze gezondheid zijn. Vet veroorzaakt een verhoogde kans op de ontwikkeling van Alzheimer (35% bij obesitas) en diabetes type II (meer dan 80% heeft obesitas), het heeft invloed op de bloeddruk (met eventuele nierschade als gevolg) en het kan artrose, slaapapneu, astma en kanker veroorzaken. Dat is helaas niet alles. Terwijl je geniet van een lekkere vette hap maak je je natuurlijk niet druk over de slechte invloed hiervan op je brein. Tijd om even stil te staan bij wat er allemaal kan gebeuren

AdvertentieWat vet allemaal doet

  • Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de aanwezigheid van vet de hoeveelheid eiwitten in de hersenen vergroot. Dit veroorzaakt een opeenvolging van reacties in je lichaam die je vatbaar kunnen maken voor ziektes.
  • Vetcellen produceren stoffen die in je hele lichaam – ook in je hart en spieren – terechtkomen en daar ontstekingen veroorzaken. Door deze ontstekingen kunnen ziektes optreden, zoals depressiviteit. Insulineresistentie als gevolg van overgewicht, wordt in verband gebracht met een toename van vetzuren, vrije radicalen én ontstekingen.
  • Langdurige overbelasting van de cerebrale metabole activiteit (manier waarop de hersenen glucose verwerken) kan structurele schade van de hersenen veroorzaken die bijdraagt aan cognitieve achteruitgang.
  • Bij obesitas ziet het lichaam vet als een chronische indringer. Het gevolg is een continu verhoogd gehalte interleukine-1 en een groot aantal ontstekingsreacties.
  • Onderzoek bij muizen laat zien dat bij dieren met obesitas de bloed-hersenbarrière (de scheiding tussen bloed dat door de hersenen stroomt en het hersenweefsel) wordt aangetast en er lekkage ontstaat. Zo komen de stoffen die door vetcellen vrijkomen, vooral interleukine-1, toch in de hersenen terecht.
  • Bij proefdieren bleek dat vet het geheugen en de leervaardigheden verandert.
  • ‘The Journal of Neuroscience’ publiceerde de resultaten van een onderzoek aan het Medical College of Georgia Regents University dat laat zien dat bij muizen wanneer interleukine-1 in de hersenen komt de werking van de hippocampus (verantwoordelijk voor geheugen en leervaardigheden) beïnvloed wordt en de werking van de synapsen vermindert (zenuwen sturen signalen via synapsen). Dit komt doordat interleukine-1 zich bindt aan de microglia, die zorgen voor het afweersysteem van de hersenen, die vervolgens  daardoor de synapsen aanvallen. Het goede nieuws is dat dit effect van vet op de hersenfunctie omkeerbaar is.

Wat betekent dit bij overgewicht?

De functie en activiteit van de hersenen neemt bij vrouwen met obesitas, in vergelijking met vrouwen met een normaal gewicht, af. Vallen deze te dikke vrouwen af, dan reageren de hersenen hier positief op en worden de nadelige gevolgen van overgewicht teniet gedaan. Om het mechanisme hierachter te doorgronden, heeft men muizen met obesitas loopbandoefeningen laten doen en vervolgens gekeken naar het effect. Dit bleek de functie van de hippocampus te normaliseren. Het blijkt dat vermindering van het vetpercentage zorgt voor een afname van de kans op ziektes op lange termijn en een verbetering van de hersenfunctie op korte termijn.

Voeding en beweging

Wanneer je overgewicht hebt en het maar niet lukt om dit kwijt te raken, kun je met kleine veranderingen in je leefstijl al veel bereiken. Afslanken met ondersteuning van afslankproducten kan je vetstofwisseling ondersteunen, zodat je meer calorieën gaat verbranden, afvalstoffen kwijtraakt en spierherstel bevordert. Een programma met een voedingsschema om je calorie-inname onder controle te houden en een aantal eenvoudige workouts om je vetverbranding en je conditie verbeteren helpt je op de lange termijn blijvend gewichtsverlies te bereiken.	

1 Comment on "Overgewicht beïnvloedt de hersenfunctie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.