Jaap Stam (2): ‘’Core stability wordt steeds belangrijker’’

Trainer bij Ajax

In deel 1 van ons drieluik met Jaap Stam heb je kunnen lezen over zijn ervaringen als voetballer, maar hoe vergaat het hem tegenwoordig langs de lijn in plaats van binnen de lijnen??

Je traint samen met Andries Ulderink de beloften bij Ajax. Hoe ziet jullie gemiddelde dag-, en weekindeling eruit?

Op maandag en dinsdag trainen we 2x per dag. Woensdag is meestal een vrije dag en op donderdag – de dag voor de wedstrijd – trainen we 1x. Na afloop van een training of tussen twee trainingen door lunchen we altijd met de groep.

AdvertentieOp vrijdagavond hebben we – nadat we een sportmaaltijd hebben gegeten – een wedstrijd in de Jupiler League. Deze wordt vervolgens op zaterdag nabesproken. Zondag is een vrije dag en dan volgen we in de meeste gevallen natuurlijk de verrichtingen van Ajax 1.

Wat probeer je jouw spelers mee te geven als ze tegen een (zware) blessure aanlopen?

Een van onze keepers heeft een paar maanden geleden zijn voorste kruisband afgescheurd. Dat is een zware blessure. Zeker als je kijkt naar de periode van toch wel minimaal 9 maanden die nodig is voor een optimaal herstel. Als club hebben we toen meteen besloten zijn aflopende contract met een jaar te verlengen, zodat hij in alle rust aan zijn herstel kan werken.
Daarnaast ligt bij mij en de staf de taak om deze jongen, maar ook andere geblesseerden, bij de groep te blijven betrekken. Een revalidatieproces is voor geen enkele voetballer een pretje en daarom is aandacht voor spelers die niet voetballen heel belangrijk.

Core stability wordt in het kader van blessurepreventie steeds meer in het voetbal toegepast. Doen jijzelf of Ajax ook mee aan deze ontwikkeling? 

Core stability wordt inderdaad een steeds groter en belangrijker onderdeel in het voetbal. Ik zou het zelf veel vaker moeten doen. Het is namelijk ook voor andere sporters of niet-sporters heel goed voor het verbeteren van je houding, maar zeker ook in het kader van blessurepreventie.
Bij Ajax hebben we naast het voetbalgedeelte daarom ook 3x per week een kracht-, en corestabilitytraining. Hiervoor is een speciaal ‘performance team’ samengesteld dat individuele programma’s voor de spelers opstelt en toeziet op een goede uitvoering van de oefening. We zien duidelijk dat met deze aanpak de spelers fitter worden en er weinig spierblessures zijn en dat is toch uiteindelijk het doel.

Je hebt een tijdje samengespeeld met Ryan Giggs, de beste speler ooit van Manchester United. Hij is een fervent beoefenaar van yoga en beweert dat hij mede hierdoor het tot zijn 40e op het hoogste niveau heeft volgehouden. Doe jij zelf aan yoga en is dit bij Ajax onderdeel van het trainingsprogramma?

Nee, ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet bekend in ben en ook bij Ajax doen we hier (nog) niets mee. Ook Ryan Giggs heb ik het nooit zien doen. Het is trouwens wel grappig dat je dit ter sprake brengt, want je kan misschien wel raden wie er liep te vloeken en tieren op het moment dat een krachttrainer ons uitgebreide rek- en strekoefeningen liet doen. Juist ja, Ryan! Ik vind het wel leuk om te zien dat mettertijd de mening van mensen kan veranderen, zodra ze wat meer over een onderwerp te weten komen. In dit geval dus Ryan Giggs en zijn passie voor yoga.

Bij Ajax worden via Herbalife voedingssupplementen aan de spelers ter beschikking gesteld. Over welke supplementen praten we dan en waarom worden juist deze verschaft?

Herbalife stelt aan Ajax een lijn van sportvoedingsproducten ter beschikking onder de naam Herbalife 24. Deze sportvoedingslijn bevat o.a. een energiedrank, maar ook hersteldrankjes met koolhydraten en/of eiwitten. Het doel is voornamelijk meer energie voor tijdens een training of wedstrijd, maar ook om het herstel na inspanning te bevorderen. Mede door de aanvullende krachttraining hebben sommige spelers de behoefte om naast hun voeding nog wat extra voedingssupplementen te nemen.

De KNVB start binnenkort een speciaal opleidingstraject, zodat je het UEFA Pro Diploma kunt halen (diploma Coach Betaald Voetbal). Dit duidt op ambities aan jouw kant.  Waar liggen deze?

Ik ben nu verantwoordelijk voor de Beloften van Ajax, maar heb zeker de ambitie om als hoofdtrainer bij een Eredivisieclub of een club in het buitenland aan de slag te gaan. Het is nog niet zo dat ik een bepaalde club in gedachten heb, maar ik streef op termijn zeker naar een rol als hoofdtrainer. Eerst nog maar de cursus afronden!

In het laatste deel van ons drieluik met Jaap Stam bespreken we wat hij zelf allemaal doet om fit en gezond te blijven, deelt hij de geheimen van zijn succes en geeft hij een tip waar iedereen mee aan de slag kan.

Advertentie

HET AMISET HERSTELPAKKET 
Je vraagt veel van jezelf. Geen probleem, maar opeens valt alles je zwaar en krijg je moeite om met sporten bij te blijven. Neem je wat gas terug of geef je je lichaam wat het nodig heeft? En dat is optimaal herstel met eiwitten en glutamine en ondersteuning van de weerstand met zink. Immers, je spieren hebben na het sporten extra goede voeding nodig als je wilt dat ze herstellen en groeien. Anders word je na een dag of 2 moe en is de sportschool echt wel het laatste waar je aan denkt. Kwalitatief hoogwaardige aminozuren en eiwitten geven je spieren de bouwstoffen die ze nodig hebben om beschadigde spiervezels (die ontstaan altijd door intensief sporten) te herstellen en sterker en langer te maken. Wanneer je vermoeid bent, kan glutamine het verschil maken. Intussen zorgt magnesium voor spierontspanning, waardoor het herstel makkelijker is. Zink is nodig voor de celopbouw en draagt bij aan je weerstand, die anders door veel sporten minder zou kunnen worden.  Het Amiset Herstelpakket geeft je alles wat je nodig hebt. Het bestaat uit YOLO, Hard Body en Magnesium. 

Geef als eerste een reactie on "Jaap Stam (2): ‘’Core stability wordt steeds belangrijker’’"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.