Jaap Stam (3): “3x per week een duurloopje van 10-15 kilometer”

Shares

In ons derde en laatste deel lees je wat sportman Jaap Stam momenteel nog doet om fit en gezond te blijven. (Deel 1 en deel 2)

Fit en gezond blijven

Hoeveel waarde hecht jij aan goede voeding? En zijn er speciale voedingsmiddelen waar jij bij ‘zweert’ en waarom?

Uiteraard is goed en gevarieerd eten belangrijk, maar het moet ook vooral lekker zijn. Een biertje of wijntje op zijn tijd moet zeker kunnen, als je gedurende de week maar niet overdrijft. Ik let er zeker wel op wat ik eet, maar ik ‘zweer’ niet bij bepaalde voedingsmiddelen.
Ook al wordt vaak gezegd dat het ontbijt een van de belangrijkste maaltijden is, ik start de dag meestal ‘licht’ met een bakje activia, yakult en kop koffie. Misschien niet het voorbeeld van een perfect ontbijt, maar ik voel mij daar goed bij. Ik probeer op de club de tussendoortjes zoveel mogelijk te vermijden, maar wel goed te lunchen. Denk aan salades, diverse groentes, of wat brood met mager broodbeleg. ‘s Avonds eet ik met mijn gezin dan altijd wel gevarieerd, bijvoorbeeld met wat groenten, wat aardappels en een stukje vlees.

AdvertentieBen je zelf nog een beetje in conditie? Hoe doe je dat?

Haha, ik ben redelijk fit, maar het kan beter. In je hoofd denk je toch dat je wel wat fitter bent, maar als ik dan een partijtje met die jonge gasten meespeel dan kom ik toch wel vaak bedrogen uit. Bewegen vind ik heel erg belangrijk en het zit ook wel vastgeroest in mijn ‘systeem’. Mijn lichaam vraagt er ook om en dat is misschien ook niet zo gek als je 15 jaar lang bijna dagelijks op het veld hebt gestaan. Om fit te blijven probeer ik nu toch wel 3x per week een duurloopje van 10-15 kilometer te doen. Het eerste uur gaat nog goed, maar de laatste 10 minuten denk ik toch al snel ’was ik maar thuis’. Ik zou ook nog wat vaker wat krachtoefeningen zoals buikspieroefeningen en push-ups moeten doen, maar dat schiet er iets te vaak bij in.

Waar haal jij je energie uit?

Vooral uit mijn gezin. Mijn kinderen en vrouw – die ik van jongs af aan al ken – zijn gedurende mijn hele carrière ontzettend belangrijk geweest en geven mij veel energie. Daarnaast haal ik ook veel energie uit mijn werk. Het bezig zijn met een groep, maar ook spelers individueel zien groeien geeft ontzettend veel voldoening.

En waar je ontspanning?

Haha, mwah….Ik probeer het wel, maar het gaat me niet heel makkelijk af. Zeker als het team niet lekker draait, of je dingen fout ziet gaan wil je dat zo snel mogelijk proberen te verbeteren. Het gevaar ligt dan op de loer dat je na een hele dag op de club ook nog thuis bezig blijft, terwijl je dat eigenlijk de volgende dag weer moet oppakken. Als ik dan toch iets moet noemen waar ik van ontspan, dan is het een dagje met mijn gezin op stap, of samen lekker uit eten gaan.

Wat is het geheim van jouw succes?

Ik denk dan toch voornamelijk aan 3 punten:

  1. Mijn doorzettingsvermogen.
  2. Altijd als doel hebben het maximale uit mezelf  te willen halen. Dit had ik als speler, maar nu ook als trainer.
  3. Het opboksen tegen de scepsis die er over mij als speler – zeker in het begin van mijn carrière – heerste. De kritiek en vraagtekens over mijn kwaliteiten als speler gaven me juist kracht en energie om het tegendeel te bewijzen.

Heb je nog tips voor onze voetbalfans, of waar iedereen mee aan de slag kan?

Blijf bewegen en blijf – voor zover je dit kunt – actief in je leven! Zowel voor je fysieke als geestelijke gezondheid.

Benieuwd naar ons volgende interview met een specialist op het gebied van sport, voeding,  of gezondheid? Volg ons op Facebook, of houd onze website in de gaten.


Shares

Geef als eerste een reactie on "Jaap Stam (3): “3x per week een duurloopje van 10-15 kilometer”"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares