Langer leven met koffie! Maar dan moet je wel elke dag 3 koppen drinken

Shares

Goed nieuws voor koffiedrinkers! Het blijkt dat je langer leeft als je dagelijks drie koppen koffie drinkt. Het vermoeden is dat het te maken heeft met de antioxidanten die erin zitten. In een recent onderzoek heeft men koffie in verband gebracht met een lager risico op overlijden. Dit zijn 4 redenen om koffie te drinken:

  1. goed voor de hersenfunctie
  2. beschermt tegen vrije radicalen en vermindert ontstekingsreacties
  3. minder kans op diabetes type 2
  4. beschermt de lever

Dagelijks 1 kop koffie biedt al een aantal gezondheidsvoordelen. Bij 3 koppen is dit voordeel optimaal. De wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit waardoor het komt, maar ze vermoeden dat het te maken heeft met de grote hoeveelheid verschillende antioxidanten die vrijkomen tijdens het zetten. In het onderzoek wordt het drinken van koffie in verband gebracht met een lager risico op overlijden. Hiervoor zijn de gegevens van 185.855 Amerikanen onderzocht die meededen aan een ‘Multi-etnische Cohort Studie’. Er werd gekeken naar een verband tussen overlijden, de aandoening waaraan en de hoeveelheid koffie die werd gedronken. De resultaten werden onder andere gecorrigeerd door leeftijd, geslacht, etniciteit, rookgewoonten. Er werd geen verschil ontdekt tussen gewone en cafeïnevrije koffie. De resultaten tonen aan dat met het drinken van 1 kop koffie per dag de kans om te overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten, kanker, aandoeningen aan de luchtwegen, beroertes, diabetes en nierziekten met 12% afneemt. Bij 3 koppen is dit zelfs 18%.

AdvertentieKoffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld. In Nederland drinken we gemiddeld 4 koppen per dag.

4 redenen waarom we langer leven met koffie

1- hersenen

Koffie verbetert stemming, alertheid, reactievermogen, de algemene cognitieve functie en het energieniveau. In de hersenen blokkeert cafeïne de remmende neurotransmitter adenosine. Hierdoor komen er meer neurotransmitters als noradrenaline en dopamine vrij. Dit heeft een stimulerend effect. Cafeïnevrije koffie heeft dat effect niet natuurlijk.

2 – vrije radicalen en ontstekingsreacties:

In ons lichaam vinden allerlei processen plaats waarbij vrije radicalen vrijkomen. Dit zijn chemische stoffen die cel- en weefselstructuren zoals DNA, eiwitten en hormonen beschadigen. Ze versnellen het verouderingsproces en ze spelen een rol bij het ontstaan van chronische ontstekingen. Deze ontstekingen spelen een belangrijke rol bij het optreden van hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Koffie bevat een aantal sterke antioxidanten die helpen de vrije radicalen te bestrijden. Ook hebben ze een ontstekingsremmende werking. Het dagelijks drinken van een paar kopjes koffie voorkomt (versnelde) veroudering. Ook neemt de kans op het krijgen van een van deze ziekten af.

3 – diabetes type 2

Koffie verlaagt het risico op diabetes type 2. Dit komt vermoedelijk door de stoffen chlorogeenzuur en trigonelline. Deze stoffen ondersteunen een stabiele bloedsuikerspiegel. Het chlorogeenzuur remt de enzymen a-glucosidase en glucose-6-fosfatase waardoor de glucoseopname in de darmen afneemt. Zo komt er er minder suiker in het bloed. Voor degenen die al diabetes hebben is het verstandiger om cafeïne- vrije koffie te drinken. De cafeïne kan de gevoeligheid voor insuline verlagen.

4 – lever

Onderzoek toont aan dat het dagelijks drinken van 3 tot 5 kopjes koffie de lever beschermt. De kans op het krijgen van leveraandoeningen zoals levercirrose en -fibrose kan hierdoor afnemen. Het beschermende effect wordt mogelijk veroorzaakt door de aanwezige stoffen kahweol en cafestol. Dit is wat tegenstrijdig want deze stoffen zouden het cholesterol juist kunnen verhogen. Toch lijkt het effect dermate beperkt dat het voordeel opweegt tegen het nadeel.

Drink alleen gefilterde koffie. Bij ongefilterde koffie komen er stoffen vrij die het cholesterolgehalte kunnen verhogen.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Langer leven met koffie! Maar dan moet je wel elke dag 3 koppen drinken"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares