Burnout: het probleem is niet altijd uitputting, maar soms ook eenzaamheid

burnout

Steeds meer mensen voelen zich doodmoe op hun werk. Ongeveer 2x zoveel mensen als 20 jaar geleden geven aan dat ze altijd doodmoe zijn. Ongeveer 50% van de mensen geven aan dat ze uitgeput zijn door hun werk. Verontrustend, zeker als je bedenkt dat dit 32% hoger ligt dan 20 jaar geleden en dat we bovendien jaren langer moeten doorwerken dan de generaties voor ons. Daar komt bij dat er een significant verband blijkt te zijn tussen het gevoel van eenzaamheid en uitputting van je werk. Hoe vermoeider je bent, hoe eenzamer je je voelt. 8 tips om dit tegen te gaan:

 1. Ashwagandha
 2. Bestrijd eenzaamheid
 3. Mindfulness
 4. Valeriaan
 5. Haver
 6. Kruidenthee
 7. Knuffelen
 8. Mineralen: zink & magnesium

Waarom krijg je een burnout?

 • te veel stress
 • te veel werk
 • eenzaamheid

Eenzaamheid, of het nu komt door sociale uitsluiting of uitputting, heeft ernstige gevolgen. Met name op je gezondheid en levensverwachting. De cijfers spreken voor zich: obesitas vermindert de laatste met 20%, alcohol met 30% en roken met 50% en eenzaamheid met maar liefst 70%. Sommige onderzoekers hebben zelfs gevonden dat je als je eenzaam bent ook nog eens 30% meer kans loopt op een hartaanval. Aan de andere kant heeft het gevoel bij een groep te horen een positieve invloed op ons immuunsysteem. Er zijn ook onderzoeken waaruit blijkt dat ashwagandha het immuunsysteem kan versterken, maar het helpt ook tegen stress en burnout:

Advertentie1 – Het beste anti-stresskruid zou wel eens ashwagandha kunnen zijn

Ashwagandha is een adaptogeen en helpt dus het lichaam om te gaan met stress. Het wordt wel het beste kruid tegen stress genoemd en heeft een licht kalmerende werking en een gunstige invloed op je humeur. In een groot onderzoek werd aangetoond dat na het innemen het cortisolgehalte met bijna 26% verminderde. Een chronisch verhoogd cortisolgehalte is een teken van chronische stress en leidt tot ontstekingen en degeneratieve processen in het lichaam. Ook zorgt een verhoogde cortisolspiegel voor meer vetopslag rondom je middel. En juist die ‘lovehandles’ kunnen we missen als kiespijn. Gebruik je het in combinatie met een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl dan bescherm je je lichaam optimaal tegen stress. Het kan ook je energiepeil verhogen en bovendien verhoogt het kruid het serotonine(gelukshormoon)gehalte, en ontspant het het zenuwstelsel. Het is samen met met zink, ijzer, calcium en magnesium een effectief immuunversterkend kruid, dat de mogelijkheid heeft om het aantal witte bloedcellen te verhogen. Deze cellen hebben de functie om te zorgen dat het lichaam zo min mogelijk wordt geteisterd door bacteriën en virussen (ziekteverwekkers). De Ayurveda beschouwt Ashwagandha als ‘medhya rasayana’, een kruid dat goed is voor geheugen en intellect. Dit komt mede door de aanwezigheid van choline; een essentieel deel van de neurotransmitter acetylcholine. Deze neurotransmitter is belangrijk voor het geheugen, concentratie en leervaardigheid.

2 – Bestrijd eenzaamheid door

 • Bevorderen van saamhorigheid en empathie
 • Het bouwen van zakelijke netwerken in de organisatie aanmoedigen
 • Je gemeenschappelijke successen te vieren

3 – Kom tot rust

Stel je voor dat je in een kalme, rustige omgeving bent. Dat klinkt erg simpel, maar het werkt wel. Als je eraan denkt dat je straks weer vaststaat in de file op de A4, zal dat uiteraard meer stress geven, en zo heeft de gedachte aan je favoriete plekje om te ontspannen (het strand, thuis op de bank, onder de dekens) het omgekeerde effect.

4 – Valeriaan helpt als je van stress hyperactief wordt

Het is een prima natuurlijk kalmeringsmiddel. Het kan je ook meer ‘met beide benen op de grond’ brengen, zodat je weer het gevoel hebt het heft in handen te hebben.

5 – Haver is rustgevend

Haver wordt veel gebruikt om het zenuwstelsel te kalmeren omdat het een rustgevend en versterkend effect heeft. Havermout bij het ontbijt heeft ook een gunstig effect op het cholesterolgehalte door cholesterol aan zich te binden in de darmen en zo opname door het lichaam te verhinderen.

6 – Weg met de cafeïne, drink kruidenthee

Kamille is vooral erg geschikt als je spijsvertering last heeft van de stress. Het is een prima allround kalmeringsmiddel en kan dus ook helpen om lekker in slaap te kunnen vallen.

7 – Knuffelen van een geliefde

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat even lekker knuffelen de bloeddruk verlaagt en het ontspanningshormoon oxytocine laat vrijkomen. Aan de andere kant vermindert daarentegen het peil cortisol, een stresshormoon.

8 – Zink en magnesium

Voor de aanmaak van nieuwe cellen heb je zink nodig. Dit mineraal helpt je lichaam ook om te herstellen na inspanning en heeft een gunstig effect op je weerstand bij verkoudheid. Magnesium is dé energiegever van ons lichaam en onontbeerlijk om geestelijk en lichamelijk te ontspannen, herstellen en sterker te worden. Voldoende magnesium brengt je hoofd tot rust, waardoor je heerlijk slaapt.

Je eetgewoonten doen er toe

Ernstige stress kan leiden tot een tekort aan B-vitamines, die essentieel zijn voor een gezond zenuwstelsel en een normale spijsvertering. Goede bronnen van B-vitamines zijn vis en zuivelproducten. Een B-complex supplement of een multivitamine zorgt er ook voor dat uw gehaltes op peil blijven. Uitdroging kan het concentratievermogen aantasten, zodat je je minder goed kunt richten op moeilijke taken. Even de tijd nemen om naar de waterkoeler te lopen, kan ook helpen om je hoofd leeg te maken.

Geef als eerste een reactie on "Burnout: het probleem is niet altijd uitputting, maar soms ook eenzaamheid"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.