Palmolie dodelijk voor kakkerlakken en orang-oetans

palmolie

Dit product bevat plantaardige olie. Het klinkt zo onschuldig en eigenlijk denk je dat je nog goed bezig bent ook, maar er schuilt een wereld van leed achter E470, zoals zouten van vetzuren uit deze olie op het etiket staan. Het gaat hier verreweg in de meeste gevallen om dezelfde olie. Palmolie. Zo’n 10 jaar geleden leek dit tropische product dé redding voor onze aarde. Niks is minder waar. Er gaat een wrede wereld van dood en verderf achter E470 schuil dat in zo ontzettend veel producten zit, dat eigenlijk niemand er meer om heen kan. Van zeep tot vitaminepillen, crèmes en koekjes…

Zout van vetzuren doodt kakkerlakken. Wat doet het met ons?

E470: zout van vetzuren uit olie (of dierlijk vet…)

Zouten van vetzuren worden dus gebruikt in heel veel verschillende producten. Ze fungeren daarin als emulgator en stabilisator en worden in wezen gebruikt om water en vet met elkaar te verbinden tot een (romig) geheel. De mineralen die samen met de vetzuren gebruikt worden, zijn natrium, kalium, calcium en magnesium. Deze laatste is E470b, dat je heel vaak terugziet op etiketten. Hoewel er voornamelijk plantaardige olie gebruikt wordt – de goedkope palmolie -, kan het gebruik van varkensvet niet uitgesloten worden. En dat kun je dus niet zien, want het E-nummer blijft gelijk en qua chemische samenstelling zijn de vetzuren van plantaardige en dierlijke oorsprong identiek. Ben je vegetarisch, veganistisch of mag je van je geloof geen varkensvlees eten? Wees je dan extra bewust hiervan en check het etiket.

AdvertentieWat is er mis met zouten van vetzuren?

In sommige landen worden deze zouten van vetzuren gebruikt als een effectieve manier om kakkerlakken te doden. Toch mag E470b gewoon gebruikt blijven worden als een emulgator om voorverpakte cake, koekjes of chips een mooi glanzend laagje te geven. Volgens de EFSA (de Europese voedselwaakhond) zijn deze zouten van vetzuren nog steeds veilig voor mensen, in kleine hoeveelheden dan. Dit betekent in feite de je lever in staat is een toxine af te breken dat kakkerlakken verdelgt. Goed te weten.

En wat met palmolie?

Palmolie leek enkele tientallen jaren nog goed voor tal van toepassingen. Zo is het de biobrandstof die wordt toegevoegd aan diesel, maar heel positief is dat niet. Niet voor de uitstoot van broeikasgassen en niet voor het regenwoud. Behalve dat er bij de productie van de biobrandstof CO2 vrijkomt, is het ook nog eens een keertje zo dat het oppervlakte bouwland niet groot genoeg was om aan alle vraag naar grondstoffen voor o.a. biobrandstoffen te voldoen en dus is er de afgelopen tientallen jaren veel regenwoud gekapt. Heel veel. Dit leidde tot een monocultuur en de biodiversiteit verdween. Met de dood van grote aantallen orang-oetans tot gevolg. De ondergrond bestaat voornamelijk uit turfgronden, die tot voor kort bedekt werden door het regenwoud, maar nu vrij liggen en heel veel meer broeikasgassen uitstoten. Bedenk daarbij dat er in Zuid-Oost Azië ieder uur een oppervlak van ongeveer 300 voetbalvelden gekapt wordt en dan weet je wel hoe erg het gesteld is. Dan is palmolie op zich ook nog eens een verzadigd vet en daarvan is de algemene opinie dat dat slecht is voor je gezondheid.
Orang-oetans (betekenis: mensen van het bos) zijn zeer intelligente apen die ernstig met uitsterven bedreigd worden door het kappen van het regenwoud, hun natuurlijke leefomgeving.

 

Oreo Cookie Maker Linked to Orangutan Habitat Destruction for Palm Oil: (Lees hier het hele artikel)

 

Orangutan Tries To Fight Bulldozer Destroying Habitat:

 

Banken bieden beleggingfondsen aan met omstreden palmoliebedrijven (lees hier het hele artikel)

 

Emma Thompson: “If we want to save orangutans from extinction we need to save their home”
(lees hier het hele artikel)

Geef als eerste een reactie on "Palmolie dodelijk voor kakkerlakken en orang-oetans"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.