Waarom word je blij van chocolade?

Shares

Chocola. Al eeuwenlang grijpt men ernaar om zich beter te voelen. Waarom is dat eigenlijk en wat zijn de goede eigenschappen van deze lekkernij?

De wetenschap ontdekt steeds meer gunstige eigenschappen van chocola. Gelukkig maar, want zo kunnen we ons zonder schuldgevoel werpen op al die verrukkelijke chocolade(-eieren). Toch is er niks mis mee om af en toe gewoon te genieten. Er zitten immers tal van goede stoffen in: 

Advertentie  1. Vol flavonoïden
  2. Bevat stearinezuur
  3. Met mineralen
  4. Vitamines voor je botten
  5. ‘Voel je goed’ en andere stofjes voor je hersenen

Chocolade is een lekkernij die wordt gemaakt uit de bonen van de cacaoboom. Deze laat men fermenteren en vervolgens worden ze gedroogd, geroosterd en gemalen tot cacaomassa. Hiervan worden cacaoboter en cacaopoeder gemaakt. Door dan weer suiker, melk en vanille toe te voegen kun je verschillende smaken maken.

 

Indiaanse culturen wisten het al

De Indiaanse culturen van Midden- en Zuid-Amerika wisten al dat chocolade goed voor je is. De Azteken zagen het als godenvoedsel en de Kuna-indianen, die wonen op eilanden voor de kust van Panama, zijn vaak onderzocht vanwege hun chocoladegebruik. Zij drinken enorm veel cacao en hebben bijzonder weinig hoge bloeddruk en hartziekten, terwijl ze ongeveer evenveel zout eten als westerlingen. Verhuizen ze naar een andere omgeving, dan neemt het risico sterk toe. Het blijkt dat de lokale cacao gewoon heel veel flavonoïden bevat. 

Al het goede van chocola

1-Vol flavonoïden

Pure chocolade is het gezondst. Niet zozeer omdat het minder toevoegingen heeft, maar omdat er meer flavonoïden inzitten. Deze antioxidanten hebben een bewezen gunstig effect op de hoeveelheid ‘slecht’ (LDL) cholesterol die zich aan de vaatwanden hecht. In theorie betekent dit dat chocolade eten uw kans op een hartziekte kan beperken.

 

2-Stearinezuur

De cacaoboter in chocolade bevat weliswaar verzadigd vet, wat over het algemeen als ongezond wordt aangemerkt, maar juist deze soort kon wel goed zijn voor uw hart. Het gaat hier om stearinezuur, en uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit geen enkele invloed heeft op het cholesterolgehalte in het bloed en dus ook niet bijdraagt aan een groter risico op hartziekten. Kijk wel uit voor chocoladesoorten die andere verzadigde vetten bevatten, zoals boter of plantaardige olie.

 

3-Mineralen

Behalve evenveel antioxidanten als sommige soorten groente en fruit bevat pure chocolade ook kleine hoeveelheden van de mineralen magnesium, koper en ijzer die essentieel zijn voor gezonde botten en sterke spieren.

 

4-Vitamines voor je botten

Melkchocolade bevat veel van de voedingsstoffen die ook in melk zitten, zoals calcium en de vitamines B2 en B12, die osteoporose tegengaan en uw energiepeil hoog houden.

 

5-‘Voel je goed’ en andere stofjes voor je hersenen

Chocolade staat ook bekend om het effect op je welbevinden. Gewoon een stukje chocola eten is al genoeg om endorfines aan te maken. Dit zijn de ‘voel-je-goed’ stoffen in onze hersenen, maar chocolade bevat ook kleine hoeveelheden fenylethylamine. Dat is het stofje wat ons lichaam aanmaakt als we verliefd zijn. Minder bekend is dat chocolade ook minieme hoeveelheden anandamines bevat, en die zitten ook in sommige soorten drugs!
Twee recente onderzoeken hebben vastgesteld dat chocolade het functioneren van je brein ook kan verbeteren. In het vakblad Journal of Cardiovascular Pharmacology worden onderzoeken gepubliceerd over de goede eigenschappen van chocola. Het bleek dat chocolade rijk aan flavonoïden de bloedtoevoer naar de hersenen vergroot. Hierdoor kan je hersenfunctie verbeteren en kunnen ziektes die verband hebben met een verminderde bloedtoevoer naar de hersenen, tegengegaan worden.

…en 1 minpuntje

Ondanks alles heeft chocolade ook wel een minpuntje: het bevat veel slechte vetten en suikers. Een reep van 100 gram bevat ongeveer 500 calorieën en 30 gram vet. Dat is een kwart van de dagelijkse energiebehoefte en bijna de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet voor een volwassen vrouw. Met mate genieten is daarom wel aanbevolen. Maar toch: geniet van de hemelse smaak en profiteer van al het goede.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Waarom word je blij van chocolade?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares