Is incontinentie het laatste taboe?

incontinentie

De vrolijk lachende vrouwen van tussen de 30 en 50 in de reclame ten spijt, is incontinentie nog steeds een groot taboe. Hoe vaak hoor je niet: “Daar heb ik geen last van, ik ben niet oud.” En dat terwijl de meeste vrouwen, zeker degenen die een kind hebben gebaard, daar op enig moment toch mee te maken krijgen. Bij die onverwachte niesbui, of tijdens het sprinten. Vervelende en gênant, maar met deze tips kun je iets tegen onverwacht lekken doen.

  1. Sommig voedsel moet je vermijden
  2. Blijf wel drinken
  3. Aminozuren
  4. Mineralen
  5. Zaden
  6. Drink cranberrysap
  7. Stop met roken
  8. Vermijd cafeïne
  9. Voorkom lekken

1 – Vermijd voedsel

op basis van tomaat, scherp gekruid eten, vruchtensappen en alcohol, aangezien zij alle blaasproblemen verergeren.

Advertentie2 – Blijf drinken

Laat je aan de andere kant vooral niet verleiden om minder te gaan drinken. Hiermee vergroot je het risico op blaasontsteking.

3 – Aminozuren

Voedingskundigen bevelen het gebruik van supplementen met aminozuren aan voor stevige blaasspieren.

4 – Mineralen

Calcium en magnesium werken samen om spierverkramping te voorkomen.

5 – Zaden

Pompoen- en zonnebloempitten en sesamzaadjes zijn rijk aan deze minerale bouwstoffen en essentiële vetzuren.

6 – Drink cranberrysap

Cranberry’s hebben een gunstige invloed op de blaas. Het kleine rode besje bevat stoffen die voorkomen dat de bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken, zich aan de blaaswand hechten. Cranberryconcentraat is ook als supplement verkrijgbaar.

7 – Stop met roken

Roken prikkelt de blaas, dus nu heeft u een extra goede reden om te stoppen!

8 – Vermijd cafeïne

Op de korte termijn worden vaak goede resultaten geboekt met andere leefregels. Probeer eens uit of het verschil maakt wanneer je alles met cafeïne erin schrapt (cola, koffie, thee).

9 – Voorkom lekken

Op de lange termijn kan het helpen om de bekkenbodemspieren te oefenen. Bij gemotiveerde patiënten helpt dit in 70 procent van de gevallen bij stressincontinentie. Andere opties zijn medicijnen of een operatieve ingreep. Incontinentieproducten en aangepaste kleding (vermijd strakke broeken) voorkomen zichtbare lekkage.

Dit is wat je moet weten over incontinentie

Incontinentie, of ongewild urineverlies in gewone spreektaal, wordt vaak gezien als een oudemensenkwaal. Toch heeft 15 procent van de vrouwen jonger dan 65 jaar er in meer of mindere mate last van. Incontinentie is niet alleen maar ‘in je broek plassen’. Vaak naar het toilet moeten en het weglekken van urine bij hoesten of niesen zijn veel voorkomende symptomen. Het vervelendste van deze aandoening is het machteloze gevoel dat het verlies van controle met zich meebrengt. Verder wordt de noodzaak om met incontinentieproducten rond te lopen gevoeld als gênant en problematisch. Hierop rust bij veel vrouwen – en mannen – nog steeds begrijpelijk een taboe.

Stress(inspannings)- en aandrangincontinentie

Bij stressincontinentie treedt urineverlies op wanneer de buikdruk verhoogd wordt, bijvoorbeeld door hoesten en sporten. Deze vorm kan spontaan optreden na het krijgen van een kind, wanneer de bekkenbodemspieren verzwakt zijn. Aandrangincontinentie wordt veroorzaakt door een overactieve blaas. Deze trekt als het ware buiten de wil om samen en zorgt voor een aandrang om te plassen die niet kan worden beheerst. En alsof elk van deze aandoeningen niet vervelend genoeg is, komen ze ook nog eens vaak in combinatie voor. Incontinentie kan in sommige gevallen veroorzaakt worden door een blaasontsteking, nierstenen, of, in zeldzame gevallen, door kanker. Dit wordt bijna altijd vrij snel duidelijk door het optreden van bijkomende symptomen zoals plaatselijke pijn of bloed in de urine, maar ook wanneer er verder geen complicaties zijn, blijft het een verschijnsel dat soms het hele leven kan gaan beheersen.

Wat is er aan te doen?

Allereerst moet je de huisarts raadplegen. Schroom niet, je bent echt niet de eerste die worstelt met dit probleem. Afhankelijk van de ernst van de klachten word je doorverwezen naar een uroloog.

Bij een overactieve blaas is een training in technieken om de blaas onder controle te leren houden de aangewezen eerste stap. Hierbij leer je de blaas op geregelde tijden te legen, met steeds grotere tussenpauzes. Bepaalde medicijnen remmen de spieractiviteit dan wel de overgevoeligheid van de blaas. Het is ook mogelijk om de overactieve blaas (gedeeltelijk) te verlammen door middel van het inspuiten van botuline toxine (botox) of de zenuwen die de overactieve blaas prikkelen via andere banen te geleiden. Alternatieve behandelmethoden kunnen eveneens behulpzaam zijn. Sommige artsen zijn enthousiast over het toepassen van acupunctuur om blaas en nieren te versterken. Daarnaast kan het de emotionele stress helpen verlichten die incontinentie in veel gevallen met zich meebrengt. Het is misschien even zoeken, maar wanneer de juiste combinatie van behandelmethodes eenmaal is gevonden, constateert meer dan 80% van de patiënten een duidelijke verbetering. Tot die tijd blijven we net als de vrouwen in de reclame vrolijk lachend rondfietsen en rennen.

Geef als eerste een reactie on "Is incontinentie het laatste taboe?"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.