Sorry dames! De ‘mannen’griep bestaat echt!

mannengriep

Herken je dat? Als je man/vriend/zoon ziek is, lijkt het net alsof het bij hem echt vééél erger is dan bij jou. “Aanstellerij!”, riep ik altijd. Zijn mannen echt zulke mietjes als het om griep gaat? Misschien ligt het toch iets genuanceerder. Uit een recent onderzoek van de John Hopkins University (Baltimore – VS) blijkt dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen vrouwen beschermt tegen de ernstige symptomen.

In een artikel in the American Journal of Physiology wordt een onderzoek gepubliceerd van de American Physiology Society. Het influenza A-virus (griep zeg maar) vermenigvuldigt zich in onze cellen en verspreidt zich op die manier door het lichaam. Door deze verspreiding, word je uiteindelijk ziek. Hoe meer verspreiding, hoe erger de verschijnselen. Je kunt proberen om verspreiding direct bij het opkomen tegen te gaan door zink in een zuigtablet te nemen. Dit mineraal blokkeert de receptoren op de cellen waar het virus op aangrijpt. Als het virus zich niet kan hechten, kan het de cel niet in en zich niet vermenigvuldigen en verspreiden.

AdvertentieAnti-virale werking

Uit eerder onderzoek naar virussen was al  naar voren gekomen dat oestrogeen een anti-virale werking heeft. Dit was bijvoorbeeld bij HIV, ebola en hepatitis het geval. En ook het griepvirus lijkt hierop geen uitzondering want in verschillende levensfases en situaties, is de ernst van de verschijnselen verschillend. Een lage oestrogeenspiegel leek hier al mee te corresponderen. De onderzoekers hebben het effect van oestrogeen op het influenza A-virus getest door het hormoon aan de cellen van mannen en vrouwen toe te voegen. Vervolgens werd het effect bij mannen en vrouwen vergeleken. Toevoegen van oestrogeen bleek bij vrouwen er wel voor te zorgen dat het virus zich niet meer kon vermenigvuldigen, maar bij mannen niet.

Oestrogeen heeft een anti-virale werking

Het bijzondere aan dit onderzoek was dat er cellen (uit de neus) rechtstreeks van patiënten gebruikt zijn, waardoor de geslachtsspecifieke reactie bepaald kon worden. Ook werden de receptoren ontdekt die verantwoordelijk zijn voor het anti-virale effect van oestrogeen. Wat weer een stapje op weg is naar het mechanisme waarop de bescherming door dit hormoon is gebaseerd. Cellen van vrouwen worden dus beschermd door oestrogeen, de vermenigvuldiging van het virus is minder en daardoor ook de symptomen. We moeten dus blijkbaar toch wat extra compassie tonen, als een man door dezelfde griep geveld wordt als wij…

Geef als eerste een reactie on "Sorry dames! De ‘mannen’griep bestaat echt!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.