Onderzoek: verband laag vitamine D-gehalte en depressiviteit

vitamine D
Shares

Een recent onderzoek, gepubliceerd in Psychiatry Research, toont een verband aan tussen een laag vitamine D-gehalte en depressiviteit bij jonge vrouwen. Vrouwen zijn vier keer gevoeliger voor het krijgen van een depressie dan mannen en maar liefst een op de vier krijgt er op enig moment in haar leven mee te maken. Gedurende dit vijf weken durende onderzoek had één op de drie van de deelnemers (allen studenten tussen 18-25 jaar) depressieve klachten.

Wat kun je doen om je vitamine D-gehalte te verhogen?

  • Iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten
  • Dagelijks een vitamine D-supplement

Hoe kom je aan vitamine D?

Vitamine D wordt voornamelijk onder invloed van zonlicht in onze huid gemaakt, of beter: de inactieve vorm wordt omgezet in de actieve vorm. Daarnaast komt het voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, met name in vette vis.

AdvertentieOnderzoeksresultaten

Met de rol van de zon in gedachten is het niet verwonderlijk dat in dit onderzoek vrouwen met een getinte huid in dit onderzoek vaker (61%) depressieve klachten rapporteerden dan blanke vrouwen (35%). Overigens benadrukt een van de onderzoekers dat vitamine D niet de enige factor is bij het optreden hiervan.

Uit eerder onderzoek was al een verband gebleken tussen een lager vitamine D-gehalte en cognitieve achteruitgang en tevens dat een vitamine D-tekort het serotoninegehalte kan verlagen. En juist een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressiviteit.

Diverse onderzoeken onder vrouwen van boven de 50 hebben aangetoond dat een inname van minimaal 20 mcg per dag voor hen in feite noodzakelijk is. Ten eerste natuurlijk voor het behoud van stevige botten, maar ook zorgt voldoende vitamine D ervoor dat zij minder depressieve klachten hebben. Met het ouder worden hebben we sowieso meer vitamine D inname nodig, want de oudere huid is iets minder goed in staat om de actieve vorm te maken.

Dit kun je doen:

Iedere dag 15 tot 30 minuten naar buiten

Omdat zonlicht cruciaal is, moet je dus liefst elke dag – en dan nog tussen 11 en 3 ook – UV-stralen op je blote en onbeschermde (geen of een lage SPF) huid laten vallen. Daardoor maakt je lichaam zelf de nodige vitamine D aan. Lukt dit niet, omdat je overdag aan het werk bent of om een andere reden binnen moet zijn, kies dan een buitensport: roeien, tennissen, atletiek, korfbal, wielersport, honkbal, noem maar op. Er zijn genoeg sporten te bedenken die je buiten doet.

Dagelijks een vitamine D-supplement

Het is bijna niet te doen om via je voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. De concentraties zijn gewoon te laag. Daarom is een vitamine D- supplement voor iedereen een goed idee, zeker in de winter als er minder zonlicht is.

 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: verband laag vitamine D-gehalte en depressiviteit"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares