Van bewerkt vlees krijg je kanker… en er is meer waar je letterlijk ziek van wordt!

kanker
Shares

Onlangs haalde de mededeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat je van bewerkt vlees, zoals worstjes en bacon, kanker krijgt wereldwijd alle (social) media. Het gaat hierbij niet om het vlees zelf, maar om de stoffen die er tijdens het bewerken aan toegevoegd worden. Je kunt hierbij denken aan roken van vlees (ham, paté) of het toevoegen zout en chemicaliën voor de houdbaarheid, zoals gebeurt met hamburgers en gehakt. Vlees is niet het enige dat op de lange lijst van het IARC (International Agency for Research on Cancer) van boosdoeners staat. Als gevolg van onze moderne levensstijl zijn er veel meer aan te wijzen. 116 om precies te zijn. Sommige zijn onvermijdelijk, andere kun je wel vermijden!

Hier krijg je ook kanker van, maar je kunt er (soms) wat aan doen

 1. Roken
 2. Zonnebank en hoogtezonnen (en te veel in de gewone zon)
 3. Rood vlees
 4. Alcoholische dranken, met name van de ethanol die erin zit
 5. Hormoontherapie na de overgang
 6. Mee-roken
 7. Luchtvervuiling en fijnstof in de lucht
 8. Diethylstilboestrol (DES) dat gebruikt werd om een dreigende miskraam tegen te gaan
 9. Verf- en inktdampen
 10. Virussen: humaan papillomavirus (HPV), hepatitis B en C, HIV type 1 en Eppstein-Barr virus – veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer
 11. Schoorsteenvegen
 12. Roet en aangebrande etenswaren
 13. Kauwen op betelnoten of tabakspruim
 14. Arsenicum in drinkwater
 15. Formaldehyde

Alles in de bovenstaande lijst valt in de categorie: ‘carcinogeen voor mensen’, met andere woorden: het is zeker dat het kanker veroorzaakt. Wel verschilt het in hoe zeker het is op individueel niveau. Dat bewerkt vlees nu zo in de aandacht staat komt waarschijnlijk omdat er wereldwijd steeds meer mensen dit consumeren en dat het alleen al daardoor een grote impact zal hebben op het voorkomen van kanker wereldwijd. Voor een individu is volgens de onderzoekers het risico klein, maar neemt het toe met de hoeveelheid bewerkt vlees die gegeten wordt. Rood vlees (darm-, alvleesklier- of prostaatkanker) staat ook op de lijst, maar heeft ook voedingswaarde doordat er onder meer vitamine B12 in zit. Een aanbeveling van de overheid zou hierbij kunnen helpen.

Advertentie3 tips om minder – rood en bewerkt – vlees te eten

 • Eet een paar keer per week geen rood vlees. Alternatieven zijn: vis, kip(filet) of vleesvervangers.
 • Neem peulvruchten op in je menu. De keuze is groot en ze zijn zo eiwitrijk dat ze goede vleesvervangers zijn: kidneybonen, erwten, linzen, capucijners en bruine bonen zijn een aantal voorbeelden. Chili hoeft niet altijd con carne te zijn!
 • Verminder bacon (of gerookt spek), chorizo en salami en kies voor kipfilet op brood en worstjes van kip of vegetarische worstjes.

 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Van bewerkt vlees krijg je kanker… en er is meer waar je letterlijk ziek van wordt!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares