Het is nu echt onderzocht: vrouwen hebben jongere hersenen dan mannen

We weten allemaal dat een X- of Y-chromosoom invloed heeft op hoe onze hersenen functioneren. Denk aan waarom vrouwen alles onthouden en mannen niet. Heb ik niet zelf bedacht – nou ja – maar het ‘jij vergeet nooit wat’ wordt me regelmatig voor de voeten geworpen. En ook durf ik best te beweren dat vrouwen echt veel beter kunnen zoeken of gewoon weten waar dingen gebleven zijn. Daar zou misschien ook eens een onderzoek aan gewijd moeten worden, zoals dat nu gebeurd is met de vraag: ‘Waarom blijven vrouwen mentaal langer scherp’? Het resultaat: vrouwen hebben jongere hersenen dan mannen!

Dit Onderzoek aan de universiteit van Washington heeft uitgewezen dat de hersenen van vrouwen, metabolisch gezien, drie jaar jonger zijn dan die van mannen met dezelfde kalenderleeftijd. Dit zou dus best weleens de reden kunnen zijn, waarom wij geestelijk langer scherp zijn ladies!

AdvertentieDe resultaten van dit onderzoek zouden kunnen helpen bij het begrijpen van het verschil. Er zijn meerdere geslachtsafhankelijke factoren die invloed zouden kunnen hebben op de veroudering van ons brein en men begint net pas een beetje te begrijpen hoe dat werkt en wat het effect is op de kwetsbaarheid van het brein voor neurodegeneratieve ziekten. De stofwisseling in de hersenen lijkt ons te kunnen helpen om een aantal van de verschillen tussen mannen en vrouwen te begrijpen, die optreden bij het ouder worden. Het is bekend dat bij iedereen de hersenen krimpen bij het ouder worden, maar gaat dit bij mannen sneller dan bij vrouwen?

Het ouder wordende brein

Dé brandstof voor onze hersenen is suiker, maar hoe je brein suiker gebruikt verandert in de loop van het leven. Baby’s en kinderen gebruiken een deel van hun hersenbrandstof voor de zogenaamde aërobe glycolyse die de ontwikkeling en rijping van de hersenen ondersteunt. De rest wordt gebruikt als dagelijkse energie voor taken als denken en handelen. Ook pubers en jonge volwassenen gebruiken een aanzienlijk deel van hun hersensuikers voor de aërobe glycolyse, maar dat aandeel wordt wel steeds kleiner. Tegen de tijd dat we 60 zijn, is dat nog maar heel weinig. Tot nu toe begrepen onderzoekers echter weinig van het verschil tussen mannen en vrouwen waar het gaat om de stofwisseling in de hersenen. In dit onderzoek zijn 205 proefpersonen betrokken om te kijken naar hoe de hersenen suiker gebruiken, 121 vrouwen en 84 mannen in de leeftijd van 20 tot 82 jaar. Om de toevoer van zuurstof en glucose naar de hersenen te meten, werd er een PET-scan gemaakt en vastgesteld hoeveel suiker in de verschillende delen van de hersenen gebruikt worden voor de aërobe glycolyse. Om de relatie tussen leeftijd en de stofwisseling in de hersenen vast te stellen maakten ze gebruik van machine learning. Voor het algoritme werden de data van de mannen gebruikt: leeftijd en suikergebruik. Hierna voerden zij van de vrouwen alleen het suikergebruik in en gebruikten het algoritme om hieruit hun leeftijd te berekenen. Gemiddeld kwam hier 3,8 jaar jonger uit dan de kalenderleeftijd. Conclusie: vrouwen hebben jongere hersenen. Ook het omgekeerde bleek het geval te zijn. Een algortime op basis van de datasets van de vrouwen, berekende op basis van suikergebruik voor de mannen een leeftijd die 2,4 jaar boven hun werkelijke leeftijd lag.

Verschil tussen de seksen: vrouwen hebben jongere hersenen

Het verschil tussen de seksen speelt heel vaak, maar in dit geval is het wel opvallend groot. Bedenk daarbij dat het misschien niet zo is dat de hersenen van mannen sneller ouder worden, maar ze zijn ongeveer drie jaar later volwassen dan vrouwen. Deze relatieve jeugdigheid is al te merken bij de jongste deelnemers aan het onderzoek, die in de 20 waren. We weten echter nog niet wat het betekent. Wellicht is het de verklaring voor minder cognitief verval. Oudere vrouwen presteren over het algemeen beter in testen van het geheugen, redeneren en probleemoplossen.

Geef als eerste een reactie on "Het is nu echt onderzocht: vrouwen hebben jongere hersenen dan mannen"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.