Onderzoek: pill x verhoogt IQ

IQ

In 2000 vond een Amerikaans dubbelblind onderzoek plaats onder kinderen. Zij kregen óf placebo, óf een ‘pill x’ toegediend. Pill x bleek het IQ van de kinderen te verhogen met wel 2,5 tot 15 punten. 

Pill x was een multivitamine. Betekent dit dat multi’s doping zijn? Nee. De onderzoekers waren ervan overtuigd dat het effect kwam door een bestaande subklinische deficiëntie (je hebt te weinig, maar wordt niet zichtbaar ziek). Dit tekort aan vitamines en mineralen die je dagelijks nodig hebt veroorzaakt geen ziektes of andere klachten, maar je kunt ook niet optimaal functioneren en blijkbaar dus ook je IQ beïnvloeden. Alleen weet je dat niet. Twee van de veel voorkomende tekorten zijn die van magnesium en vitamine D.
 

Steun je IQ

1 – Magnesium

In 2005 vond men in de VS dat 68% van de mensen niet genoeg magnesium binnenkreeg. De oorzaak wordt gezocht in de uitputting van landbouwgronden, waardoor er ook in verse producten minder mineralen zitten, en in het feit dat er steeds vaker bewerkt voedsel wordt gegeten. Daar komt nog bovenop dat veel supplementen magnesium bevatten die slecht opneembaar is. Het veel gebruikte magnesiumoxide is vrijwel onoplosbaar in de darmen en wordt maar voor 10% opgenomen3. Beter is het om te kiezen voor magnesiumlactaat.

Advertentie2 – Vitamine D

Vitamine D is een verhaal op zich. Het komt voor onder de huid en wordt onder andere aangemaakt onder invloed van zonlicht. In Equador (best zonnig) vond men onlangs in een onderzoek dat 80% van de kinderen een vitamine D-deficiëntie had. In academisch onderzoek stelt men de grens voor een laag vitamine D-gehalte op 80 nmol/L. Brits onderzoek vond in 2007 dat 81.7% van 45-plussers in de winter onder die grens lag.

Je moet het wel volhouden

Zowel magnesium als vitamine D heeft pas effect bij langetermijngebruik. Als je ze in redelijke dosis elke dag inneemt, ondersteun je je gezondheid sterk. Regelmatige inname van magnesium helpt je te ontspannen, energiek te blijven en ondersteunt een positieve gemoedstoestand. Vitamine D houdt je immuunsysteem gezond en ondersteunt het onderhoud van botten en tanden. Bovendien heeft het een positieve invloed op je stemming.


Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: pill x verhoogt IQ"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.