Te weinig vitamine D maakt je neerslachtig

Shares

Je eet gevarieerd, slaapt voldoende, sport een paar maal per week en smeert je van top tot teen in met een hoge beschermingsfactor voor je de zon in gaat. Zo op het oog doe je alles goed, maar toch kan het zijn dat je een belangrijk element mist. En juist dat te weinig vergroot je risico op hoge bloeddruk diabetes met 2,5 keer. Wat dat is? Vitamine D. Hoe je erachter komt? Zo:

  1. Overmatig zweten
  2. Plotseling optredende spierslapte
  3. Botbreuken
  4. Chronische pijn
  5. Neerslachtigheid en zelfs depressiviteit

Heb je zonder andere oorzaak last van een of meer van deze symptomen, dan is het een goed idee om te zorgen voor meer vitamine D. Via je voeding, door lekker veel in de zon te zijn of door een supplement te nemen.

Advertentie5 tekenen van te weinig vitamine D

1 – Overmatig zweten

Zonder bloedonderzoek is het lastig om een vitamine D tekort vast te stellen, maar een bezweet voorhoofd is een van de allereerste tekenen. Zelfs bij pasgeboren baby’tjes. Dus als je er snel verhit uit ziet, het warm hebt en in een normale omgeving bent, zou je zomaar eens te weinig vitamine D kunnen hebben. Het is niet voor niets dat aangeraden wordt om zuigelingen een supplement te geven.

2 – Plotseling optredende spierslapte

Sterke spieren krijg je niet alleen maar door veel aan de gewichten te hangen. Als je een tekort hebt, kun je je al snel helemaal uitgeput voelen. Zelfs als je voldoende slaapt, helpt voldoende inname van vitamine D om krachtig te blijven in alle vezels van je lichaam. Onafhankelijk van je leeftijd. Onderzoek onder ouderen boven de 60 heeft aangetoond dat bij voldoende vitamine D door een toename van spiercontrole het aantal vallen met 20% afnam. Het goede nieuws is dat na zes maanden voldoende inname spierzwakte door een tekort geheel verdwenen is.

3 – Botbreuken

Vanaf je 30e ongeveer stopt de toename van botmassa en door een gebrek aan vitamine D kan de ontwikkeling van osteoporose versneld worden, waardoor het risico om een bot te breken toeneemt. Door voedingsmiddelen te verrijken met vitamine D is Engelse ziekte, waarbij alle botten verzwakken en die ook veel voorkomt bij ondervoede kinderen, bijna volledig uitgeroeid. Het is vrijwel onmogelijk om je hele leven alleen maar door voeding voldoende vitamine D binnen te krijgen. Het is meer een drievoudige aanpak: zonlicht, supplementen en voeding.

4 – Chronische pijn

Wanneer je (soms lichte) pijntjes en pijn in je botten voelt, spreek je van osteomalacie, botverweking. Soms wordt dit fout gediagnosticeerd als artritis of fibromyalgie, maar dan blijkt het in werkelijkheid te komen door te weinig vitamine D te komen. Duurt de pijn langer dan een paar weken, ga dan naar je huisarts en informeer of het aan een vitamine D tekort kan liggen en je misschien een supplement moet nemen. Overigens kun je spierpijn na je workout voorkomen door voldoende vitamine D, want het vergroot de snelheid waarmee je spieren herstellen.

5 – Neerslachtigheid

Heel vaak hebben mensen die neerslachtig zijn ook een vitamine D gebrek. Hoe dat kan, is niet echt duidelijk, volgens de Vitamin D Council zou het zo kunnen zijn dat deze vitamine aangrijpt in dezelfde hersendelen – en een effect hebben op de productie van dezelfde hormonen, bijvoorbeeld serotonine – als de stoffen die je stemming beïnvloeden.


Shares

Geef als eerste een reactie on "Te weinig vitamine D maakt je neerslachtig"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares