Vertroetel je voeten zó

Aan het einde van de zomer stop ik mijn voeten voor het grootste deel van de tijd in dichte, donkere schoenen. Als het even tegenzit nog met een panty aan ook. Geen goede omstandigheden om je onderdanen in topconditie te houden. Dus stoppen met je voeten verzorgen is niet aan te raden. Integendeel! Juist in de koudere seizoenen kunnen deze wel wat extra goede zorgen en aandacht gebruiken, want mooie voeten zijn gezonde voeten, zo luidt de stelregel. 

  1. Maak een routine van ’s avonds insmeren
  2. Geef wratten geen kans
  3. Bezoek een reflexoloog
  4. Extra oppepper bij vermoeidheid
  5. Pak stress aan
  6. Doe je stiletto’s in de ban
  7. Houd ze in vorm
  8. Stop schimmel
  9. Geef om je gewrichten
  10. Train je kuiten

Diabetes? Extra inspectie

Diabetici moeten extra voorzichtig zijn als ze op blote voeten willen lopen. Je hebt dan vaak een verminderde sensibiliteit van de voeten, zodat sneetjes en schaafwondjes onopgemerkt kunnen blijven. Dit kan weer ernstige ontstekingen tot gevolg hebben. Het advies is dan ook om elke dag je voeten te inspecteren zodat eventuele problemen snel ontdekt worden.

Advertentie10 tips voor je voeten

1 – Maak een routine van ’s avonds insmeren

Het is een goede gewoonte om ’s avonds niet alleen je gezicht, maar ook je voeten in te smeren. Een crème of gel op basis van tea tree is daar heel geschikt voor. Je verzacht er je voeten mee en het heeft ook een antibacteriële werking. Ook een goed idee voor kinderen met vermoeide of droge voeten.

2 – Geef wratten geen kans

Wratten worden veroorzaakt door een virus dat je ooit via een wondje in je huid hebt gekregen. Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat daar altijd een wratje door ontstaat. Meestal gebeurt dat pas als je weerstand wat minder is. Met vitamine A, selenium en zink ondersteun je de werking van het immuunsysteem.

3 – Bezoek een reflexoloog

Reflexologie gebruikt massage van de energiepunten op je voeten. Het is een leer op zich. Zo kunnen volgens de reflexologie een verharde huid, likdoorns en eksterogen wijzen op andere – lichamelijke of emotionele – problemen. Een dikke, gelige huid kan een indicatie zijn voor verstopping, en starre tenen worden in verband gebracht met een stijve nek en schouders. Zo’n behandeling is echt een cadeautje voor jezelf.

4 – Extra oppepper bij vermoeidheid

Je geeft je vermoeide voeten een heuse oppepper met een doe-het-zelf voetenkuurtje. Neem eerst een voetenbad met bijvoorbeeld badzout en smeer daarna je voeten in met een vochtinbrengende crème om je huid in topconditie te houden. De huid van onze voeten is vijfmaal dikker dan van de rest van ons lichaam dus gebruik een sterk product met sheabutter, melkzuur en urea, omdat die ingrediënten gemakkelijker door de huid worden opgenomen.

5 – Pak stress aan

Voelt je voetzool sponsachtig aan? Dan is dat vaak een teken dat de gezonde spanning verdwenen is. Je kunt stress aanpakken en de soepelheid van je voetzolen herstellen met behulp van massage over een voetenroller of bal. Dat verbetert de circulatie en opgebouwde stress wordt losgemaakt.

6 – Doe je stiletto’s in de ban

Stiletto’s staan hartstikke mooi, maar dat is dan ook het enige lichtpuntje. Ze kunnen echt tal van voetklachten veroorzaken: bunions, eelt en likdoorns bijvoorbeeld, maar ook pijn in je middenvoetsbeentjes door de druk die zich daar opbouwt. Probeer ze niet langer dan vijf uur per dag op te dragen. Krijg je een pijnlijke, rode huid? Aloëveragel verzacht en herstelt de huid.

7 – Houd ze in vorm

Voeten zijn gemaakt om te lopen en daarom helpt een stevige wandeling bij het in vorm houden van de spieren en banden in je voeten zodat ze soepel en flexibel blijven.

8 – Stop schimmel

Zweetvoeten zullen je niet populairder maken. Bovendien kunnen ze een teken zijn van schimmelinfecties. Essentiële olie heeft antibacteriële en is daarom erg geschikt om je voeten mee in te smeren. Dep 2x per dag met een wattenschijfje teatree-of lavendelolie op de bewuste plaatsen. Goed afdrogen van je voeten kan ook helpen om nare schimmels te voorkomen.

9 – Geef om je gewrichten

Maar liefst een kwart van de botten in ons lichaam zit in onze voeten. Het loont dus de moeite goed op ze te passen. Artritis in een grote teen is een veelgehoorde klacht, omdat dit gewricht je hele lichaamsgewicht draagt bij iedere stap die je zet. Een supplement met glucosamine en een dagelijkse dosis omega 3-vetzuren kan de ontsteking en de pijn van deze aandoening verminderen.

10 – Oefen je kuiten

Voeten kunnen nogal eens dik en opgezwollen zijn door te veel vochtophoping. Wanneer je een paar keer per dag je kuitspieren aanspant, fungeert dit als een spierpomp en worden bloed en vocht afgevoerd. Het enige dat je moet doen is met je armen gestrekt vooruit te gaan staan en vervolgens in snel tempo je hielen van de vloer en weer terug. 50x herhalen, minimaal 3x per dag.


</pre

Geef als eerste een reactie on "Vertroetel je voeten zó"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.