Griepepidemie treft vooral kinderen: bescherm ze!

griepepidemie
Tips & trucs bij... een griepepidemie

Vooral in de winter slaan we massaal aan het snotteren of liggen kuchend en met koorts in bed. Grote kans dat je de griep te pakken hebt. Vooral na de vakanties kan de griep zich steeds verder verspreiden en het lijkt wel of de griepepidemie ieder jaar langer duurt. Tijd dus om stil te staan bij de griep en om de juiste maatregelen te nemen om je immuunsysteem een oppepper te geven.

Dit kun je zelf doen...
✓ Eet gezond en drink voldoende
 Beweeg voldoende
 Was je handen regelmatig met water en zeep of een desinfecterend middel
 Zorg voor frisse lucht en ventileer

... en dit beter niet
 Onvoldoende slapen 
 Veel suiker eten
Stress

Hoe herken ik griep?

Mensen met een zwak immuunsysteem of een tekort aan bepaalde voedingstoffen zijn extra vatbaar voor de griep of een verkoudheid. Stress, gebrek aan slaap en blootstelling aan gifstoffen kunnen de verschijnselen verergeren. De griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door het influenzavirus. Tekenen en symptomen van griep:

Advertentie  • Koorts
  • Hoesten
  • Loopneus
  • Spier- of lichaamspijnen
  • Hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Braken
  • Diarree

Hoewel iedereen griep kan krijgen lopen jonge kinderen, zwangere vrouwen en volwassenen van 65 jaar en ouder een groter risico op het ontwikkelen van ernstige, aan griep gerelateerde complicaties.

De griep verspreidt zich gemakkelijk op plekken waar veel mensen komen. Vooral in het openbaar vervoer, op je werk of in de klas kun je het griepvirus makkelijk opdoen. Je kunt het niet altijd voorkomen maar je kunt er wel wat aan doen om de kans erop te verkleinen. Als je griepverschijnselen hebt, ga dan niet naar je werk of naar school. Je loopt anders grote kans dat je anderen ook aansteekt.

14 tips en trucs tegen griep

7 Leefregels die helpen

1 – Eet gezond en drink voldoende

Eet voldoende groente en fruit en probeer zoveel mogelijk verse producten te gebruiken. Vermijd kant-en-klaarmaaltijden en bewerkte voeding. Met de juiste voeding krijgt je lichaam alle voedingsstoffen die het nodig heeft om gezond te blijven. Eenmaal de griep te pakken? Drink dan veel water of thee, want door de koorts verlies je nogal wat vocht. Een andere aanrader: veel kippensoep.

2 – Beweeg voldoende

Voldoende beweging houdt je immuunsysteem sterk. Beweeg of sport iedere week minstens 2,5 uur, het liefst intensief, verdeeld over 3 tot 4 dagen. Overdrijf niet want er lijkt een verband te zijn tussen de hoeveelheid beweging en de kans op het krijgen van een luchtweginfectie. Het risico neemt af als je sport, maar neemt toe als je doorslaat.

3 – Was je handen!

Als iedereen veel vaker zijn handen zou wassen, zou griep veel minder kans krijgen. Het virus wordt vooral verspreid via de lucht en door besmette oppervlakten. Was dus je handen regelmatig met water en zeep of een desinfecterend middel. Blijf met je handen van je neus, ogen en mond af en stop met nagelbijten. Op kantoor of in huis is het verstandig om zaken die vaak aangeraakt worden te desinfecteren. Denk hierbij aan de telefoon, handgrepen van de koelkast en magnetron, lichtschakelaar, deuren en deurknoppen, devices, afstandsbedieningen en het toilet.

4 – Zorg voor frisse lucht en ventileer

In de winter wordt er in huis vaak onvoldoende geventileerd waardoor de lucht een bron kan worden van ziektekiemen. Vaak is deze lucht ook erg droog waardoor je luchtwegen reactiever en gevoeliger kunnen worden voor virussen en bacteriën. Zorg ervoor dat je voldoende ventileert en ga regelmatig naar buiten.

5 – Onvoldoende slapen

Onvoldoende slaap is funest voor je immuunsysteem.Zelf een uurtje minder slaap per nacht vergroot de kans al om ziek te worden. Slaap 8-9 uur per nacht. Voldoende slapen is de sleutel tot het behoud van een goede gezondheid.Problemen met slapen? Magnesium en valeriaan kunnen helpen.

6 – Vermijd suiker

Suiker is een van de slechtste voedingsproducten om te consumeren, vooral als je probeert gezond te blijven. Suikers verzwakken het immuunsysteem en kunnen ontstekingen veroorzaken. Daarnaast helpen ze bacteriën te groeien. Vermijd suiker.

7 – Vermijd stress

Veel stress maakt je vatbaar voor een griep of verkoudheid. Dit komt omdat stress een negatieve invloed heeft op het immuunsysteem. Neem de tijd om van het leven te genieten. Luister naar muziek, ga leuke dingen doen met vrienden of familie of ga lekker naar buiten of sporten . Vooral bij stress zijn deze dingen extra belangrijk.

7 Supplementen die helpen

8- Vitamine C (dagelijks 1000-4000 mg)

Deze spreekt voor zich. Vitamine C is nodig voor een sterk immuunsysteem. Het zorgt er onder andere voor dat er voldoende witte bloedcellen (lymfocyten, fagocyten en killer cellen) worden aangemaakt. Deze zorgen ervoor dat de ziekmakende bacteriën en virussen worden vernietigd. Neem dagelijks 1000 mg om een griep te voorkomen en tot 4000 mg per dag bij griepverschijnselen.

9 – Vitamine D (dagelijks 2000 IE)

Deze vitamine mag niet ontbreken. Vitamine D wordt in ons lichaam aangemaakt door zonlicht en we krijgen het binnen via onze voeding (zalm, makreel). Onderzoek toont aan dat lage vitamine-D spiegels gekoppeld zijn aan een vergrote kans op griep- en luchtweginfecties. Vitamine D stimuleert onder andere de aanmaak van antimicrobiële peptiden in de longen zodat ze beschermd zijn tegen infecties.

10 – Echinacea (1000mg 2-3 x per dag)

Echinacea is een effectief kruid dat hulp kan bieden bij infecties. Onderzoek toont aan dat het onder andere het immuunsysteem stimuleert bij acute luchtweginfecties. Het werkt als een onstekingsremmer en kan bijdragen aan het verminderen van de symptomen van een verkoudheid en griep. Er wordt aangeraden Echinacea pas in te nemen bij de eerste ziekteverschijnselen of bij het uitbreken van een griepepedemie omdat het maar maximaal 6 weken effectief lijkt te zijn.

11 – Vlierbessen (sambucol)

Er wordt aangenomen dat vlierbessen het griepvirus kan deactiveren en dat het ons immuunsysteem op een natuurlijke wijze kan versterken. Vlierbessen bevatten stoffen die het griepvirus aanpakken en ze verminderen ontstekingen van de luchtwegen. De ernst en de duur van de griepsymptomen lijken te verminderen als binnen de eerste 48 uur na aanvang van de eerste symptomen vlierbessenextract, sap of siroop wordt ingenomen.

12 – Zink (50-100 mg per dag)

Zink ondersteunt het immuunsysteem en het heeft antivirale eigenschappen. Het werkt het beste bij de eerste tekenen van ziekte. Zink kan de symptomen van een verkoudheid en griep verminderen maar neem er niet te veel van want dat is ongezond. Houd maximaal 1 mg per kg lichaamsgewicht aan. Neem dagelijks 50-100 mg om verkoudheids- en griepverschijnselen te verminderen.

13- Biergist

Biergist, van oorsprong een eencellig bijproduct van het bierbrouwproces versterkt het immuunsysteem. Het verbetert onder andere de immuunrespons op virussen die de luchtwegen infecteren. Daarnaast vermindert biergist het risico op een verkoudheid of griep en het zorgt ervoor dat de symptomen sneller verdwijnen.

14 – Etherische oliën

Bij een verstopte neus en als er veel slijm in je luchtwegen zit kun je niet altijd even makkelijk ademen. Als de bijholtes dan ook nog dicht zitten dan kun je je daar flink beroerd van voelen. Met aromatherapie kun je doormiddel van essentiële oliën je immuunsysteem versterken en de ernst van de verkoudheids- en griepsymptomen verminderen. Onder ander pepermunt, eucalyptus, oregano, en kruidnagelolie blijken hiervoor effectief te zijn.

Geef als eerste een reactie on "Griepepidemie treft vooral kinderen: bescherm ze!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.