We smeren ons massaal niet goed in met zonnebrand (zelfs als we denken van wel)

zonnebrand
Shares

Sorry, maar ik ben toch een beetje een spelbreker aan de vooravond van de eerste zomerdag. Het was afgelopen zaterdag niet voor niets zo druk bij de gratis spreekuren van dermatologen voor een check op huidkanker. We maken ons massaal zorgen en dus zou je denken dat we inmiddels onze huid wel goed insmeren. Niks is echter minder waar: we beschermen onze huid veel te weinig. Vooral op deze plekken:

  1. rug
  2. bij de randjes van je bikini
  3. gezicht
  4. neus
  5. oren & schedel
  6. benen & voeten
  7. onderarmen & handen
  8. lippen

Vormen van huidkanker

Huidkanker wordt onderverdeeld in melanomen (kwaadaardige moedervlekken) en niet-melanomen. Van de niet-melanomen zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom de belangrijkste vormen. Deze twee soorten huidkanker ontstaan uit de cellen van de opperhuid. Samen vormen zij ongeveer 90% van alle huidtumoren. De rest zijn melanomen, die ontstaan uit pigmentcellen in de opperhuid.

AdvertentieWe smeren te weinig zonnebrand (volume)

De meeste mensen smeren maar liefst 25-50% te weinig zonnebrand (van welk product dan ook). Daarbij missen we ook nog vaak de meest-zongevoelige plekjes. Mannen let op! Jullie gebruiken je zonnebrand nog minder goed, waardoor het risico op allerlei vormen van huidkanker groter wordt.

Een goede voorbereiding kan je huid beschermen

De uv-straling van de zon is erg slecht voor onze huid. Zowel door directe beschadiging van de huidcellen (verbranden) maar ook van binnenuit door het ontstaan van vrije radicalen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de huid sneller veroudert en het is de belangrijkste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Het is belangrijk je huid goed te beschermen tegen deze straling. Bètacaroteen werkt als een soort zonnebrand van binnenuit. Het is een antioxidant die de cellen beschermt tegen vrije radicalen zodat voorkomen wordt dat het DNA beschadigt. Wanneer er een voldoende hoge concentratie aan bètacaroteen in de huid zit, ben je extra beschermd tegen zonnebrand. Let op! Bètacaroteen is geen vervanger van zonnebrandcrème, maar je kunt het zien als een extra bescherming. Gewoon blijven smeren dus.

Denk bij het insmeren vooral aan deze plekken:

1 – Rug

Is er niemand in de buurt om je rug goed in te smeren? Dan ben je nu vast wat vlekkerig verbrand op al die plekken waar je niet bij kon. Pas maar op, want de rug is de meest voorkomende plek voor melanomen bij mannen en vrouwen van 15-29 jaar.

2 – Randjes van je bikini

Juist langs de afscheiding van je bikini(bandjes) verbrand je nogal eens. Dat komt, omdat je er precies langs smeert en je bikini soms een beetje verschuift. Smeer dus ruim in ook onder je bikinirandjes zodat je ook bij een beetje schuiven niet verbrandt.

3 – Gezicht

70% van de gevallen van basaalceltumoren (de meest voorkomende vorm van huidkanker) komen voor in het gezicht, waarmee dit dé belangrijkste plek is om goed in te smeren. Het lijkt erop dat ongeveer 30% wel z’n hele lichaam insmeert, maar niet z’n gezicht. Fout dus. Gebruik minimaal een flinke thee- of koffielepel alleen voor je gezicht. Denk je dat er puistjes van krijgt? Er zijn speciale, niet-comedogene producten die je kunt gebruiken en natuurlijk is het altijd een goed idee om direct bij thuiskomst je gezicht goed te wassen. Vergeet ook je oogleden niet in te smeren (of doe er oogschaduw op).

4 – Neus

Okay, technisch gezien is je neus een onderdeel van je gezicht, maar hij verdient wel wat extra aandacht. Maar liefst 24% van allen niet-melanoom huidkanker bij vrouwen bevindt zich hier.

5 – Oren en schedel

Deze lichaamsdelen lopen een groot risico. Hier komt bij mannen 28% en bij vrouwen 20% van alle niet-melanoom huidkanker voor. En zeg nou eerlijk, wanneer heb je voor het laatst je oren met zonnebrand ingesmeerd? Bescherm jezelf met een hoge factor en draag een zonehoed met een brede rand (als het waait bind je hem vast met een lint, staat nog leuk ook).

6 – Benen en voeten

Het blijkt dat 40% van ons bij het insmeren met een zonnebrandproduct benen en voeten overslaan. Geen goed idee. Vooral niet omdat juist benen het vaakst getroffen worden door melanomen, de dodelijkste vorm van huidkanker.

7 – Onderarmen & handen

Bij vrouwen staan de onderarmen op de tweede plek als het gaat om het voorkomen van melanomen. Het is daarbij ook zo dat we 35% van de tijd vergeten om onze armen in te smeren. Net als je gezicht, staan ook je handen iedere dag bloot aan uv-stralen. Je kunt dan ook heel vaak aan iemands handen, zijn of haar leeftijd afzien. Een beetje extra aandacht met een dagelijkse dosis beschermende crème is daarom geen overbodige luxe.

8- Lippen

Als er iets vaak wordt overgeslagen, dan zijn het wel de lippen. Helaas is dit ook een geliefde plek voor plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom. Smeer je lippen altijd in met lipstick, gloss of balsem. Liefst met een beschermingsfactor erin.

Shares

Geef als eerste een reactie on "We smeren ons massaal niet goed in met zonnebrand (zelfs als we denken van wel)"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares