De papa-lifestyle voor mannen met een kinderwens

‘De vruchtbaarheid neemt af na het dertigste levensjaar’ – deze en soortgelijke kreten worden meestal gebruikt als waarschuwing aan vrouwen die zich zo sterk focussen op hun carrière dat hun kinderwens in gevaar dreigt te komen, maar mannen hebben ook een biologische klok. Zo kun je deze langzamer laten tikken:

  1. Mijd hitte
  2. Afvallen is een goed idee
  3. Eet zink en foliumzuur
  4. Antioxidanten zijn onontbeerlijk
  5. Stop met roken en alcohol
  6. Eet vette vis
  7. Ayurvedische kruiden
  8. Schiet niet in de stress
  9. Bedrijf de liefde

Een recent onderzoek door vruchtbaarheidsexperts wees uit dat de vruchtbaarheid bij de man na zijn vijfendertigste afneemt. Natuurlijk gebeurt het soms dat een man van boven de 70 kinderen verwekt, maar dat gaat niet op voor de grote meerderheid van ons. Gelukkig is er een aantal, dat je zelf kunt doen om de kans op een baby te vergroten. Bij een groep stellen dat problemen had met het krijgen van een kind raakte maar liefst 80% in blijde verwachting nadat ze hun levensstijl hadden omgegooid.

AdvertentieDe papa-lifestyle: 9 tips om je vruchtbaarheid te verbeteren

1 – Vermijd hitte

Liefhebbers van hete bubbelbaden moeten oppassen. Australische onderzoekers menen dat door strakke zwembroeken en heet water de spermaproductie afneemt. Een interessant gegeven is dat ook het beroep van taxichauffeur mogelijkerwijs van invloed kan zijn. Het vermoeden bestaat dat het langer dan twee uur achtereen zitten met de benen tegen elkaar ook een risicofactor is. Dit verhoogt de temperatuur van de balzak en vermindert de spermaproductie.

2 – Afvallen is een goed idee

De kans op een laag spermagehalte is drie maal zo groot wanneer u aan overgewicht lijdt. Een zwaar lijf zorgt voor hogere temperaturen rond de balzak en het overtollige vet stimuleert de productie van oestrogenen.

3 – Eet zink en foliumzuur

Het belangrijkste mineraal voor een verbeterde vruchtbaarheid is zink. Mannen met een laag spermagehalte hebben vaak een zinktekort. Oesters, rood vlees en eieren zijn rijk aan zink. U kunt ook een zinksupplement nemen, wellicht in combinatie met foliumzuur voor een grotere effectiviteit. Foliumzuur wordt ook door zwangere vrouwen geslikt om geboorteafwijkingen te voorkomen, maar een onderzoek aan de Universiteit van Californië toonde aan dat het ook het spermagehalte kan verhogen. Je kunt een supplement nemen, of zorgen dat je dieet veel groene bladgroenten bevat, zoals spinazie.

Eet paranoten voor genoeg selenium en oesters voor zink.

4 – Antioxidanten zijn onontbeerlijk

Veroudering wordt veroorzaakt door vrije radicalen, waarvoor ook het sperma gevoelig is. Deze vrije radicalen zijn het bijproduct van levensprocessen zoals ademhalen, maar hun productie binnen het lichaam wordt versneld bij blootstelling aan schadelijke stoffen als sigarettenrook en milieuvervuiling. Antioxidanten kunnen helpen de schade door vrije radicalen te beperken. Vitamine E en C zijn krachtige antioxidanten. Vitamine E zit in noten, olijfolie en zonnebloempitten, terwijl citrusvruchten, rode paprika’s en broccoli veel vitamine C bevatten.

5 – Stop met roken en drink minder alcohol

Roken zorgt niet alleen voor een lagere spermaproductie; de zaadcellen bevatten daarnaast ook nog eens een meer dan gemiddelde hoeveelheid beschadigd DNA. Roken kan daarnaast impotentie veroorzaken, met name door de verminderde bloedcirculatie. Stop drie à vier maanden voordat je aan een gezin wilt beginnen – zo lang duurt het ongeveer voor een zaadcel om te groeien en te rijpen. Geen of in ieder geval minder alcohol zou ook een overweging kunnen zijn. Een groep Argentijnse onderzoekers ontdekten dat mannen die minimaal twee grote glazen wijn per dag dronken minder sperma produceerden, en ook dat hun zaadcellen minder beweeglijk waren dan bij niet-drinkers.

6 – Eet vette vis

Essentiële vetzuren zoals die in omega-3, kunnen eveneens een gunstige invloed hebben op de kwaliteit van het sperma. Rijk aan essentiële vetzuren zijn onder meer vette vis zoals makreel en zalm, en lijnzaadolie. Probeer ook de inname van selenium – in paranoten – te verhogen. In combinatie met vitamine E werkt selenium als een antioxidant en het kan ook de spermakwaliteit verbeteren.

7 – Ayurvedische kruiden

Het mannelijke geslachtshormoon testosteron is noodzakelijk voor de spermaproductie. Tribulus, epimedium, muira puama en ginseng ondersteunen de eigen natuurlijke aanmaak van testosteron aanmerkelijk.

8 – Schiet niet in de stress

Sommige stellen schieten zo in de stress van de druk om de bevruchting te doen slagen dat het de vruchtbaarheid negatief beïnvloedt. Bij paren die erg lijden onder stress heeft de vrouw soms een extra IVF ronde nodig om zwanger te raken en ook bij wie geen IVF ondergaat, kan stress de kans om zwanger te raken verminderen.

9 – Probeer de intimiteit in de relatie vast te houden

Mannen kunnen boos worden of zich schuldig voelen, wat niet bepaald bijdraagt aan een prettige atmosfeer om sex in te hebben. Blijf positief en hoopvol in de liefde (bedrijven). Dat je partner niet direct zwanger wordt, betekent heus niet gelijk dat je geen kind kunt verwekken.

Waar een wil is, is een weg. Wat is die van jullie?

Geef als eerste een reactie on "De papa-lifestyle voor mannen met een kinderwens"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.