Deze drie dingen moet je niet eten als je gezonde darmen wilt

gezonde darmen

Je leest en hoort veel over wat je allemaal moet eten om gezonde darm(bacteriën) te hebben en te houden. Yoghurt, zuurkool, gefermenteerde soja, probiotica. Dat weet je waarschijnlijk wel, maar weet je ook wat je absoluut niet moet eten als je gezonde darmen wilt? Dit is de top-3:

  1. Traditioneel vlees en gevogelte
  2. Kunstmatige zoetstoffen
  3. Genetisch gemodificeerde soja

Het is niet zo gemakkelijk helaas om een gezonde darmflora te onderhouden. Er komt een heleboel bij kijken en op sommige dingen heb je nu eenmaal niet zo veel invloed, zoals je woonplaats, waar je bent opgegroeid en hoe je leven is ingericht. Waar je wél veel invloed op hebt, is op wat je eet.

AdvertentieTop-3 van dingen die gezonde darmen in de weg staan

1 – Traditioneel vlees en gevogelte

Iedereen heeft in z’n leven weleens een antibioticakuurtje gehad om, wat ze nu eenmaal doen, bacteriën te doden die een infectie veroorzaakten in je lichaam. Dit kan blaasontsteking zijn of longontsteking of een streptococceninfectie als roodvonk. En je hebt daar ongetwijfeld ook de bekendste bijwerking van ondervonden: totaal ontregelde darmen. Antibiotica maken namelijk geen onderscheid tussen welke bacterie ze wel en welke niet doden. Dit is een van de redenen – buiten dat te veel antibiotica de resistentie van bacteriën vergroten – om niet te snel aan zo’n kuurtje te beginnen. Het kan je darmflora serieuze schade toebrengen, zonder dat het nodig is. Dit is ook het geval als je vlees of gevogelte uit de bio-industrie eet. Deze beesten zitten vol met antibiotica die ze toegediend krijgen om ziektes te voorkomen, want doordat ze zo dicht op elkaar gepakt zitten, zijn ze hier heel bevattelijk voor. Je kunt dit zoveel mogelijk vermijden door biologisch vlees te eten. Dat is wel wat duurder, maar de moeite waard.

2 – Kunstmatige zoetstoffen

Hoor jij tot degenen die ‘nep’-suiker als een godsgeschenk zien? Helaas zitten er behalve de reductie van calorieën ook nadelen aan. Sucralose kan het evenwicht van je darmflora danig verstoren en zelfs glucose-intolerantie veroorzaken. Dit is geen reden om dan maar weer gewone suiker te nemen als zoetstof, want juist bacteriën gebruiken suiker als voedingsbron waardoor het ook een ontregelende effect op darmflora en -functie heeft. Minder zoet, of natuurlijk zoet (honing, maple syrup), eten is dan ook aan te raden.

3 – Genetisch gemodificeerde soja

Terwijl gefermenteerde soja goed voor je is, zou je eigenlijk geen genetisch gemodificeerde (GM) soja moeten eten. Vooralsnog valt het nogal mee in ons land met het aandeel hiervan, maar in de VS is het al 94% dus mocht het TTIP akkoord doorgaan, dan zullen we er hier ook mee te maken gaan krijgen. Het probleem zit hem in het pesticide dat gebruikt wordt, waarvan is aangetoond dat het ook goede darmbacteriën doodt. Bovendien bevat GM soja ook fytinezuur, waar je maag en darm van streek van kunnen raken met een opgeblazen gevoel en winderigheid als gevolg.

1 Comment on "Deze drie dingen moet je niet eten als je gezonde darmen wilt"

  1. Gemodificeerde soja is in Europa verboden behalve voor veevoer. Wil je gemodificeerde soja vermijden dan moet je dus stoppen met vlees eten, tenzij de vlees producent kan aantonen dat er geen soja gebruikt is om zijn vee vet te mesten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.