Van magnesium ga je beter leren en 9 andere dingen die je moet weten

van magnesium ga je beter leren

Wat denk je hiervan? Er is een mineraal – magnesium – waarmee je binnen een paar tellen heel veel lichaamsfuncties kunt verbeteren. Het klinkt nogal ongeloofwaardig, maar het is zo. Het duurt letterlijk maar een paar seconden voor je lichaam om het op te nemen en aan het werk te zetten. Dus heb je er onmiddellijk iets aan. Van magnesium ga je beter leren, bijvoorbeeld. Goed te weten als je aan het voor je examens zit, maar het doet meer waar je veel aan kunt hebben. En het mooie is, vanaf de eerste dosering merk je het effect:

 1. Natuurlijk slaapmiddel
 2. Helpt om te dromen
 3. Versnelt je hersenactiviteit
 4. Geeft een energieboost
 5. Vermindert spierpijn
 6. Helpt bij gewrichtspijn
 7. Verbetert je huid
 8. Goed voor je bloeddruk
 9. Houdt calcium in balans
 10. Vermindert stress

Magnesium is verantwoordelijk voor wel 700 essentiële functies die zich op dit – en ieder ander – moment in ons lichaam afspelen. Hierdoor heeft het een enorm effect, zoals je verderop kunt lezen, op ons welbevinden. De 10 dingen die ik hier noem zijn ze lang niet allemaal, maar ze zijn wel heel erg belangrijk.

AdvertentieMagnesium is goed voor je, want

 1 – Het is een natuurlijk slaapmiddel

Iedereen heeft slaap nodig en magnesium kan je helpen om langer te slapen. Een voldoende hoog gehalte is cruciaal omdat het in je hersenen de gevoeligheid voor GABA vergroot en die helpen om je hersenen elke avond uit te zetten. De eerste dag dat je magnesiumgehalte hoger is, kun je dit effect al merken.

2 – Helpt je om te dromen

Doordat je elke dag dieper slaapt, vergroot magnesium het aantal keren dat je droomt. Als je diep, rustig slaapt, kom je in de zogenaamde R.E.M-slaap. Dit is het slaapstadium waarin je droomt. Behalve dat dromen een indicatie is voor de diepte van je slaap, zijn deze ook belangrijk voor het verwerken van emotionele gebeurtenissen en daarom essentieel voor een gezond brein. Wonderlijk genoeg verwijst de afkorting R.E.M. niet naar je slaap, maar naar je ogen: Rapid Eye Movement.

3 – Versnelt je hersenactiviteit

Een laag magnesiumgehalte kan extreme stress veroorzaken en je brein uitputten. Logisch dus dat voldoend magnesium je hersenactiviteit kan versnellen. Mensen die het iedere dag gebruiken vinden dat ze helderder zijn, alsof er mist uit hun hoofd is verdwenen en ze ervaren dat sinds de toevoeging aan hun dagelijkse routine hun leervermogen beter is geworden.

4 – Geeft een energieboost

Magnesium speelt een belangrijke rol in de omzetting van glucose in energie. Minder magnesium, minder omzetting. Hierdoor gan je hartslag en zuurstofopname omhoog, waardoor je uitgeput raakt. Voor een langdurig uithoudingsvermogen is het belangrijk dat je magnesiumgehalte op peil is. Ben je een sporter? Heb je een druk leven? Dan zou je er niet over moeten twijfelen en gewoon zorgen voor extra magnesium. Elke dag.

5 – Vermindert spierpijn

Wanneer je een magnesiumtekort heeft, dan kan dat de pijn en spanning in je spieren vergroten, een voldoende hoeveelheid aan de andere kant helpt je spieren ontspannen en houdt ze soepel. Slechts 500 mg is voldoende om je spieren snel te ontspannen en kramp te verminderen. Zo pak je het probleem aan bij de oorsprong en dat is toch een stuk beter dan met een pijnstiller!

6 – Helpt bij gewrichtspijn

Voor gezonde gewrichten heb je maar liefst 18 mineralen nodig en eentje daarvan is magnesium. Het verzacht ontstekingen die stijve en pijnlijke gewrichten kunnen veroorzaken. De beweeglijkheid van je gewrichten is er enorm mee gebaat en de pijn vermindert als je voldoende magnesium binnenkrijgt.

7 – Verbetert je huid

Een voor velen onverwacht en interessant voordeel van magnesium is dat het een positief effect heeft op de uitstraling en zachtheid van je huid. Dit heeft alles te maken met een goede vochthuishouding. Magnesium is immers een elektrolyt en het houdt je cellen gehydrateerd, wat een verjongend effect heeft. Het is een natuurlijke huidverzorging met een verrassend groot effect.

8 – Goed voor je bloeddruk

Ten eerste: magnesium is geen vervanging voor medicijnen tegen een hoge bloeddruk, maar het helpt wel om je bloedsomloop normaal te houden wat dan weer een positief effect heeft op je bloeddruk. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het effect op je spieren (zie ook punt 5). Immers, het hart is ook een spier.

9 – Houdt calcium in balans

Een goede verhouding tussen magnesium en calcium is noodzakelijk voor een goede gezondheid. Spieren en gewrichten functioneren niet goed meer als een van beide in een veel te hoge concentratie aanwezig is. Vooral in het Westen zie je nogal eens een te hoog calciumniveau en dat veroorzaakt problemen voor je hart en je bloedsomloop. Deze onbalans wordt door magnesium hersteld. Bovendien is een evenwichtige verhouding ook goed voor je botten en de manier waarop je beweegt. Te weinig calcium? Dan worden je botten zwak en poreus. Te veel? Dan worden je gewrichten stijf.

10 – Vermindert stress

Magnesium reguleert het zenuwstelsel en kan helpen om stress, angst, rusteloosheid, geïrriteerdheid en nervositeit te voorkomen. Daarbij beschermt het de conditie van hart en bloedvaten en dat is heel belangrijk als je stress hebt. Juist dan gebruik je ook nog eens meer magnesium. Een tekort kan bovendien angstaanvallen bevorderen. Al deze verschijnselen putten je voorraden uit en het is dan van belang om voor voldoende aanvoer te zorgen. Hiermee doorbreek je de cirkel van uitputting. Het effect kan zelfs zo groot zijn dat het lijkt of er een gewicht van je afvalt.

Voeding alleen is niet genoeg

Magnesium is essentieel voor zoveel functies dat je er echt voor moet zorgen om voldoende binnen te krijgen, maar hoe doe je dat? in principe zou je dit uit je voeding moeten halen, maar helaas lukt dat vaak niet. Door uitputting van landbrouwgrond zitten door zure regen en eenzijdige, uitputtende landbouw, er gewoon niet genoeg voedingsstoffen meer in de bodem zitten. Kunstmest is geen oplossing, want daar zit geen magnesium in. Je moet dus zelf zorgen voor extra magnesium, liefst een goed opneembare vorm.

1 Comment on "Van magnesium ga je beter leren en 9 andere dingen die je moet weten"

 1. Ik heb al jaren en jaren last van nervositeit en spanning.
  Waarom is magnesium nu opeens de oplossing? Nooit eerder gehoord van de goede werking…

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.