Eet je wel genoeg worteltjes? Ze zijn een boost voor je vruchtbaarheid!

Shares

Zo’n beetje vanaf onze geboorte, nou ja vanaf een maand of zes, krijgen we worteltjes te eten. Tot vervelens toe. Gevolg: als we volwassen zijn en zelf het menu samenstellen zijn deze, vaak zoete, groentes meestal geheel uit ons eetpatroon verdwenen. Fout! Want recent onderzoek toont aan dat het de kwaliteit en beweeglijkheid van zaadcellen bevordert. Weet jij een betere reden voor alle mannen om worteltjes te eten?

Vitamine A voor je ogen

Zijn worteltjes dan het nieuwe superfood? We weten natuurlijk al lang dat ze erg veel vitamine A bevatten, dat helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van je huid, en natuurlijk dat het helpt om goed in het donker te kunnen zien. Daarnaast speelt vitamine A een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Nu blijkt dus dat ook sperma er beter van wordt.

AdvertentieBètacaroteen voor je zaad

In een onderzoek onder 189 jonge mannen is aangetoond dat oranje en gele producten – allemaal boordevol bètacaroteen – de hoeveelheid en de kwaliteit van sperma kunnen verbeteren en daarmee de vruchtbaarheid een boost geven. Met name worteltjes bleken goed te scoren op dit vlak. Verantwoordelijk is bètacaroteen, dat behalve in worteltjes ook in sla en spinazie voorkomt. De onderzoekers vonden dat dit antioxidant de beweeglijkheid van zaadcellen, met andere woorden de snelheid waarmee deze richting een eicel bewegen, bevordert. Er werden verbeteringen van 6,5 tot 8% gemeten. Ook luteïne heeft dit effect op de zaadcellen. Bij de deelnemers aan het onderzoek die een dieet rijk aan lycopeen – de stof die verantwoordelijk is voor de rode kleur van de tomaten – kregen, nam de hoeveelheid zaadcellen met een niet-normale vorm af.

De conclusie van dit onderzoek luidt: “In een populatie van gezonde jonge mannen, is er een verband tussen hoeveelheid carotenoïden die wordt geconsumeerd en de toename van de beweeglijkheid van de zaadcellen. Wanneer de lycopeen inname verhoogd wordt, zie je dat de gemiddelde kwaliteit van sperma toeneemt.”

Wie verbaast zich nog over deze uitkomst? Het sluit toch prima aan bij het spreekwoordelijke verband tussen konijntjes en vruchtbaarheid!

 

Shares

Geef als eerste een reactie on "Eet je wel genoeg worteltjes? Ze zijn een boost voor je vruchtbaarheid!"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares