Sporten is een verslaving, maar wel de enige die goed is voor je geheugen (en 9 andere voordelen)

Shares

Wie regelmatig een stuk gaat rennen, een balletje gaat slaan of ieder weekend deelneemt aan een competitie weet het: sporten is een verslaving, maar wel een gezonde! Het is opkikker nummer 1 voor wie zich lichamelijk en geestelijk in balans wil voelen. Sporten is geeft je een beter humeur, reduceert stress en verbetert het geheugen. Wij hebben 10 voordelen van sporten voor je op een rij gezet. Sporten…

  1. … is goed voor je humeur 
  2. … maakt je trots
  3. … bezorgt je een goede nachtrust
  4. … ontspant
  5. … vermindert (andere) verslavingen
  6. … reduceert stress
  7. … is goed voor je leervermogen
  8. … verbetert je geheugen
  9. … verbindt
  10. … verbetert je zelfbeeld

De 10 voordelen van sporten

1… is goed voor je humeur
Als we langdurig en intensief bewegen komt de stof endorfine vrij die een pijnstillende en rustgevende werking heeft. Ook de stoffen serotonine en testosteron zorgen voor een goed after-sportgevoel.

Advertentie2… geeft je een trots gevoel
Sporters geven zichzelf elke keer opnieuw de kans om doelen te bereiken en hun grenzen te verleggen. Doelen motiveren ons en wanneer we een doel bereiken voelen we ons gelukkig en trots.

3… bezorgt je een goede nachtrust
We slapen beter en zijn overdag meer alert als we tenminste 150 minuten per week matig of intensief bewegen, volgens de Oregon State University. Dat verbetert de kwaliteit van de slaap met 65%.

4… ontspant
En wel op twee manieren: we maken stoffen aan die ons lichaam een ontspannen gevoel geven en ons hoofd wordt lekker leeg. Sporten is een verslaving door dit effect.

5… vermindert (andere) verslavingen
Een onweerstaanbare hunkering naar drank of sigaretten? Die weersta je met vijf tot tien minuten touwtjespringen (of een andere manier van intensief bewegen).

6… reduceert stress
De opgehoopte stress in ons lijf wordt afgevoerd, waardoor we meer ontspannen raken. Dat zorgt voor geestelijke rust.

7…  is goed voor je leervermogen
Proefpersonen in een onderzoek bleken na een half uurtje cardio training aanzienlijk sneller nieuwe woorden op te pikken. Bovendien waren ze creatiever.

8… verbetert je geheugen
Door te sporten maken we nieuwe hersencellen aan, blijkt uit onderzoek. Dit gebeurt in twee gebieden in de hersenen: één daarvan is de hippocampus die een belangrijke rol speelt bij geheugenprocessen, zoals ons langetermijngeheugen.

9… verbindt
Of we nu aerobics doen, gaan volleyballen of hockeyen, tijdens het sporten ontmoeten we gemakkelijk andere mensen. Dat is niet alleen gezellig, sociaal contact maakt ook gelukkig.

10… verbetert je zelfbeeld
Ook als je niet afvalt en je lijf niet strakker ziet worden door regelmatig te sporten, krijg je een beter zelfbeeld en ben je tevredener over je lichaam dan niet-sporters. En het leuke is: hoe ouder je wordt, hoe meer die vlieger opgaat.

Shares

Geef als eerste een reactie on "Sporten is een verslaving, maar wel de enige die goed is voor je geheugen (en 9 andere voordelen)"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares