Tips en trucs voor een veilige vakantie

Shares

Eindelijk zomer? Zon, buiten, lekker zorgeloos op vakantie. Check of je dit (geregeld) hebt en je bent er klaar voor!

  1. Pillen en smeersels om veilig te zonnen
  2. Antioxidanten om de schade te beperken
  3. Mini-EHBOkit voor de eerste hulp
  4. Tea tree voor extra hygiëne
  5. Aloë vera voor in- en uitwendige verzachting
  6. Citroen(geur) en vitamine B tegen de muggen
  7. Probiotica en vezels om je darmen te helpen
  8. Condooms omdat je niks mee terug wilt nemen
  9. Tabletten die diarree meteen stoppen
  10. Een goede oppas (of adres) voor je huisdier

Ik ga op vakantie… en heb

1-Pillen en smeersels om veilig te zonnen

Vind je het heerlijk om lekker lang in de zon te liggen, maar heb je geen tijd om thuis al wat voor te bruinen (of is het weer gewoon pet)? Begin dan vier weken van tevoren met het slikken van bètacaroteen. Hiermee bouw je alvast wat pigment op van binnenuit en dat biedt besherming én een mooi kleurtje. Je moet natuurlijk wel altijd een zonneproduct met een beschermingsfactor smeren als je wat langer de zon in gaat.

Advertentie2-Antioxidanten om de schade te beperken

Hoe je het ook went of keert: een bruine huid=een beschadigde huid. Slik daarom extra antioxidanten in de vorm vitamine C en E of selenium in de vakantie om de vrije radicalen die ontstaan zijn onschadelijk te maken. Zo kun je huidbeschadiging en rimpelvorming tot een minimum beperken. Met een kwalitatieve multivitamine zit je helemaal goed

3-Mini EHBO kit voor de eerste hulp

Neem in ieder geval pleisters, pijnstillers, verband en crème, bijvoorbeeld met calendula, voor huidletsel mee. Als je maag en darmen snel ontregeld zijn, kun je hier ook alvast iets voor inpakken.

4-Tea tree voor extra hygiëne

Neem voor een hygiënische verzorging van je huid, bijvoorbeeld na sauna of zwembad, eem product op basis van tea tree mee. Dit kan essentiële olie zijn, dat je mengt in neutrale huidolie of een crème, maar ook spray waarmee je makkelijk je huid kunt inspuiten. Gebruik het voor je handen, want deze zijn De intense geur verraadt direct al iets van de krachtige, zuiverend invloed. Heel goed (en lekker) voor je voeten.

5-Aloë vera voor in- en uitwendige verzachting

Iets te lang in de zon gelegen? Instant verkoeling bij zonnebrand krijg je met aloë vera gel. Hoe meer aloë vera (de concentratie kan wel 95% zijn), hoe beter. Al eeuwenlang wordt het sap uit de bladeren van de aloë-veraplant in mediterrane gebieden gebruikt ter verkoeling van de huid. Dit sap bevat vitamines en heeft verzachtende en vochtinbrengende eigenschappen. Niet alleen voor je huid is aloë vera een verademing. Ook je spijsvertering kan er baat bij hebben. Driemaal daags een lepel voor de maaltijd ondersteunt de reinigende werking van de lever en is goed voor de galfunctie. Handig op vakantie als je darmen door ander(s) eten een beetje ontregeld zijn.

6-Citroen(geur) en vitamine B tegen de muggen

Vooral in de buurt van water en zeker in Scandinavië, dansen de muggen er ’s avonds lustig op los. In (sub)tropische gebieden zijn ze soms levensgevaarlijk. Brand dan citronella geurkaarsjes en smeer jezelf in met anti-muggenmiddel, bijvoorbeeld met citronella en lemon-eucalyptusextracten. Er wordt beweerd dat veel vitamine B slikken de muggen op afstand houdt. Of dat nu wel of niet zo is: wat extra vitamine B kan geen kwaad, zeker niet als je in de vakantie wat minder op gezonde voeding let.

7-Probiotica en vezels om m’n darmen te helpen

Probiotica zorgen voor grote aantallen ‘goede’ bacteriën in je darmen. Hierdoor functioneren deze beter. Ze helpen ook om je darmen te beschermen tegen aanvallen van diarree-veroorzakende bacteriën. Vooral bij (vakantie)stress of na een antibioticakuurtje, kan het aantal bacteriën flink zijn afgenomen. Je merkt dat direct aan je stoelgang, want zonder die bacteriën krijg je obstipatie. Vezels kunnen dan ook een goed idee zijn. Ben je gewend veel ontbijtgranen te eten en bruin brood? Neem dan iets van vezels mee voor die eerste vakantiedagen, want je darmen zijn hieraan gewend. Tijdens je verblijf kun je ook aan voldoende vezels komen door lekker veel vers fruit en groente(salades) te eten.

8-Condooms omdat ik niks mee terug wil nemen

Een buitenlandse vakantie is een geweldige manier om de zinnen te verzetten, maar dit betekent niet dat er opeens ook andere regels voor je persoonlijke hygiëne en gezondheid gelden. Je zult ze de kost moeten geven die terugkeren van hun vakantie met reizigersdiarree, een verbrande neus of een SOA. Het blijkt maar al te vaak dat het zalige vakantiegevoel riskant sexueel gedrag in de hand werkt. Wees dus verstandig en bescherm jezelf ook op vakantie.

9- Tabletten die diarree meteen stoppen

Contact met onbekende bacteriën en lagere normen aangaande hygiëne in verre landen betekent dat de kans om een besmetting op te lopen groter is. Voedsel dat niet voldoende gaar is of onder onhygiënische omstandigheden werd bereid is de meest voorkomende oorzaak van diarree, dus wees kieskeurig. Gerechten die al even staan – in zo’n lekkere bak met warm water – kunt je beter vermijden omdat bacteriën zich daari snel vermenigvuldigen. Mocht je toch pech hebben, dan kunnen die tabletten de darmwerking vertragen zodat je niet zo vaak meer naar het toilet hoeft en minder vocht verliest. Er zijn meer dan honderd verschillende soorten bacteriën en virussen die buikloop kunnen veroorzaken, en dat is één van de redenen waarom het zo vaak voorkomt.

10-Een goede oppas (of adres) voor mijn huisdier

Als je weet dat je huisdier(en) goed verzorgd wordt, is dat weer een reden minder om stress te hebben. En je wilt toch niet samen met hém op het strand liggen?Shares

Geef als eerste een reactie on "Tips en trucs voor een veilige vakantie"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares