Drie fabeltjes over spinazie… en 1 lekker recept

Spinazie is lekker en gezond, maar er gaan veel fabeltjes over rond. Ik zette er drie op een rijtje en heb ook nog een lekker recept gevonden: gepocheerde zeeduivel.

  1. Er zit heel veel ijzer in
  2. Je mag het nooit opwarmen
  3. Spinazie met vis kan niet

1 – Er zit heel veel ijzer in

Dit fabeltje is hoogstwaarschijnlijk ontstaan doordat bij de allereerste meting de komma op een verkeerde plek (1 te veel naar rechts) is gezet. Later is dit bij nieuwe metingen rechtgezet. Verse spinazie bevat 2,75 mg ijzer per 100 gram. Gekookte spinazie bevat 3,57 mg per 100 gram. Dat is realtief veel, maar de opname door ons lichaam is veel minder. Het is namelijk non-heemijzer en dat wordt minder opgenomen dan de vorm die in vlees en vis voorkomt, heemijzer. Ook bevat spinazie oxaalzuur, dat de opname moeilijker maakt door ijzer aan zich te binden. Overigens blijkt uit recent onderzoek dat het eten van een bord spinazie er wel voor zorgt dat spieren efficiënter werken. En het blijft een gezonde groente. Naast ijzer bevat spinazie kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E, foliumzuur en antioxidanten, zoals luteïne en zeaxanthine.

Advertentie2 – Je mag het nooit opwarmen

Onzin! Opwarmen is geen probleem. Bewaar eenmaal gekookte spinazie wel in de koelkast. Het gevaar zit hem namelijk in bacteriën die (boven 7 graden Celsius) nitriet produceren, dat schadelijk kan zijn.

3 – Spinazie met vis kan niet

Ook een fabeltje. Nitraatrijke groente zoals spinazie of sla gaan juist heel goed samen met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Ooit stond deze combinatie onder verdenking, maar inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat dit ten onrechte was. Dus smullen maar van dit heerlijke gerecht!

Gepocheerde zeeduivel met dragon

Dit heb je nodig voor 2 personen:

140 gram babyspinazie; 2 rijpe trostomaten in plakjes ;1 laurierblad; 1-2 cm geschilde, verse gemberwortel; 1 stengel citroengras; 2 teentjes gepelde knoflook; limoensap; 1 tl misopoeder; 200 gram verse zeeduivel; 1 dessertlepel olijfolie.

Zo maak je het:

  1. Leg de babyspinazie en tomaten op een serveerschaal.
  2. Breng een halve liter water aan de kook met het laurierblad, citroengras, gember, knoflook, limoensap en misopoeder. Laat 5 minuten doorkoken en temper dan het vuur. Pocheer de vis in het water (net tegen de kook aan) gedurende drie tot vier minuten of tot de vis stevig aanvoelt. Haal de vis uit de pan en houd hem warm terwijl u de saus maakt.
  3. Kook het pocheervocht in tot de helft. Haal de pan van het vuur en zeef de vloeistof in een schaal of kan. Voeg de dragon en de olie toe en draai glad met een staafmixer (of in een kleine foodprocessor).
  4. Leg de zeeduivel op de spinazie en tomaat. Lepel de dragonsaus erover en dien op.

 

Geef als eerste een reactie on "Drie fabeltjes over spinazie… en 1 lekker recept"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.