3 – Vitamine E

Naast vitamine A en zink kan ook vitamine E een remedie tegen acne zijn. Er is ook nog maar weinig bekend van de relatie met vitamine E als je dat vergelijkt met vitamine A en zink, maar in een onderzoek werd gevonden dat mensen met acne tekorten hadden aan vitamine E, A en zink. Het kan dus geen kwaad om ervoor te zorgen dat je in ieder geval 15 mg vitamine E per dag binnenkrijgt.

4 – Tea tree

Tea tree olie is een goed alternatief voor benzoylperoxide, een bekend ingrediënt van acnecrèmes. Het effect is hetzelfde: verwijderen van bacteriën en verminderen van de talgproductie. Groot voordeel van tea tree is, dat het minder bijwerkingen heeft zoals jeuk en een branderige en schilferige huid. Naar het effect van tea tree olie is onderzoek waaruit bleek dat proefpersonen die tea tree gel gebruikten een grotere verbetering in hun acne zagen dan zij die een placebo kregen.

5 – Vitamine A, mits in de juiste dosering

Deze vitamine kan helpen bij de aanpak van acne mits het op de juiste manier gebruikt wordt. Wanneer vitamine A wordt ingenomen, heeft het een heel ander effect dan wanneer je het lokaal gebruikt. Soms kan een dergelijk supplement zelfs meer kwaad dan goed doen. Omdat het een vetoplosbare vitamine is, wordt het in je lichaam opgeslagen en een hoge inname van meer dan 10.000 IU kan zelfs giftig zijn. Met name vrouwen die zwanger zijn of dit willen worden, moeten altijd eerst met hun arts overleggen voor ze deze vitamine gaan gebruiken. Aan de andere kant heeft vitamine A een positief effect op de aanpak van acne als het lokaal wordt toegepast. De vitamine wordt dan omgezet in een retinoïde dat je op de huid kunt aanbrengen. Volgens een onderzoek van de Mayo Clinic zijn retinoïden de effectiefste behandeling van acne vanwege hun vermogen om de huid snel te helpen genezen en herstellen, waardoor je huid snel vernieuwd wordt. Deze producten zijn voornamelijk op recept verkrijgbaar. Let wel op in de zon, want deze producten verzwakken de natuurlijke bescherming van de huid tegen UV-stralen. Gebruik in ieder geval altijd een goed zonnebrandproduct. Ook hier geldt dat zwangere vrouwen deze beter niet kunnen gebruiken.