Onderzoek: griepprik voor zwangeren beschermt kind ook

Shares

Net nu het griepseizoen op z’n eind loopt, lijkt het wel of hier in mijn omgeving (inclusief ikzelf) iedereen die de hele winter lang stand gehouden heeft alsnog getroffen wordt door een forse verkoudheid of een griepje. Mét en zonder vaccinatie dat lijkt nu niet meer zoveel uit te maken. Waarom iemand kiest voor wel of geen griepprik is heel persoonlijk. Een keuze, die ook afhangt van je situatie en gezondheid. Begin 2016 is een onderzoek gepubliceerd, waarin is aangetoond dat er in ieder geval één groep is die baat heeft bij deze vaccinatie: zwangeren. Word je getroffen – zwanger of niet – dan heb je misschien wat aan deze tips die de ellende kunnen verzachten:

  1. Je spieren verwarmen
  2. Stomen
  3. Natuurlijke hulp: ui en honing
  4. Supplementen

In een grootschalig Australisch onderzoek werd aangetoond dat het aantal doodgeboren kinderen na vaccinatie afnam van 5 tot 3 per 100.000. Opvallend is dat dit verschil het grootste is bij geboortes net na het griepseizoen. Moeilijkheid was wel dat er maar heel weinig zwangeren zijn die zich laten inenten en deze groep in het onderzoek relatief klein was. Australië is een van de landen die de griepprik voor zwangeren adviseert. Met name ook omdat zij een hoger risico hebben voor complicaties als longontsteking. Toch laat 40% zich nog niet vaccineren.

AdvertentieWel of geen griepprik voor zwangeren?

Hoe het griepvirus effect heeft op de foetus is nog geheel onbekend. Komt het omdat de moeder verzwakt is of heeft het virus direct effect op de baby? Of misschien spelen er wel heel andere factoren een rol. Feit is dat het risico op een doodgeboorte enorm omlaag gaat, wat volgens deze onderzoekers een goede reden is voor vaccinatie als je zwanger bent.

4 tips om de ellende te verzachten

1 – Warmte en slapen

Pijnlijke spieren, een van de bijverschijnselen van griep, kun je het beste warm houden: neem een bad of douche, en kruip in bed en ga slapen met een kruik. Ook lekker: een Hittepit. Deze kruik maak je warm in de magnetron.

2 – Stomen

Zijn je luchtwegen verstopt? Ga stomen met essentiële olie, bijvoorbeeld eucalyptus.

3 – Natuurlijke middelen

Bij verstopte luchtwegen helpt een doorgesneden ui naast het bed om de luchtwegen vrij te houden. Een lepeltje honing verzacht je keel.

4 – Supplementen

Deze stoffen kunnen je lichaam ondersteunen bij de bestrijding van een luchtweginfectie:

  • vitamine C verhoogt je weerstand.
  • echinacea kan zorgen dat je immuunsysteem wordt versterkt.
  • Canadese geelwortel versterkt slijmvliezen en zorgt dat je vrijer kunt ademen.
  • propolis helpt je weerstand op peil te houden, is pijnstillend en heeft een antibacteriëele, antivirale en schimmeldodende werking.
Shares

Geef als eerste een reactie on "Onderzoek: griepprik voor zwangeren beschermt kind ook"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Shares