Goed of slecht? 7 warme dranken en hun effect op je lever

dranken en lever

In de winter drinken we graag wat warms. Waar veel mensen geen rekening mee houden is dat niet alle warme dranken even gezond zijn. Bepaalde dranken kunnen de gezondheid van de lever bevorderen, terwijl andere dit juist kunnen beschadigen. Bij leverproblemen is het slim om een warme drank te kiezen die de gezondheid ervan ondersteunt. Deze warme dranken hebben effect op je lever:

  1. Koffie
  2. Groene thee
  3. Detoxthee
  4. Warm citroenwater 
  5. Eierpunch
  6. Glühwein
  7. Warme chocolademelk 

Een gezonde lever is de sleutel tot een goede gezondheid

De lever verwerkt alles wat we eten en drinken. Vooral diegenen die kampen met een leveraandoening worden aangemoedigd om zorgvuldig te kiezen wat ze consumeren. Helaas overlijden er jaarlijks onnodig veel mensen als gevolg van een leveraandoening. Oorzaken hiervan zijn hepatitis, overmatige alcoholconsumptie, immuunziekten en leververvetting dat onder meer het gevolg kan zijn van diabetes en obesitas. Gelukkig is de lever een sterk orgaan dat zichzelf kan regenereren en herstellen. Wees zuinig op je lever en zorg ervoor dat je hem niet onnodig belast met ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl.

AdvertentieMensen met een gezonde lever kunnen veel makkelijker herstellen van slechte voedingskeuzes dan mensen met een chronische leveraandoening.

De gezonde keus:

1 – Koffie

Twee tot vier kopjes zwarte koffie kunnen het risico op een leveraandoening aanzienlijk verminderen. In koffie zitten verschillende stoffen stoffen (cafeïne, kahweol, cafestol en antioxidanten) die een gunstig effect op de lever lijken te hebben. Onderzoek toont aan dat bij 3 kopjes het risico op levercirrose met 57% afneemt en met vier kopjes zelfs met 65%. Het gaat natuurlijk niet de schadelijke effecten van overmatig alcoholgebruik of obesitas tegen.

2 – Groene thee

Groene thee staat bekend om de vele gezondheidsvoordelen. Het bevat de antioxidanten EGCG en ECG waarvan is aangetoond dat ze de leverfunctie ondersteunen en beschermen tegen de schadelijke effecten van toxische stoffen zoals alcohol. De catechine EGCG helpt je lever beschermen tegen de vrije radicalen die cellulaire schade en ontstekingen veroorzaken en het voorkomt vetopslag in de lever.

3 – Detoxthee

Er zijn verschillende soorten Detox thee die de gezondheid van de lever ondersteunen. Detox thee bevat plantaardige ingrediënten zoals mariadistel, groene thee en paardenbloem waarvan bekend is dat ze de lever beschermen en helpen met het reinigen en ontgiften. Er zijn ook vergelijkbare drankjes verkrijgbaar die hogere concentraties van de werkzame stoffen bevatten.

4 – Warm citroenwater

Warm citroenwater is waarschijnlijk een van de eenvoudigste te bereiden drankjes. Meng warm water met vers geperste citroensap en je hebt een gezond drankje voor de lever. Citroen bevat krachtige antioxidanten die helpen je lever te ontgiften en ze stimuleren de regeneratie. Een voordeel van warm citroenwater is dat het gemakkelijk opgenomen en verteerd wordt.

Deze liever niet!

5 – Eierpunch

Eierpunch is een typische winterdrank die vooral voor de gezelligheid gedronken wordt als het koud is. Het bevat advocaat en sterke drank zoals cognac, whisky of rum waar je lekker van opwarmt. De alcohol is schadelijk voor je lever. De room en suiker zorgen ervoor dat je lever extra belast wordt.

6 – Glühwein

Glühwein is een geliefde warme alcoholische winterdrank. Het bevat vaak wijn, cognac of whisky wat slecht is voor de lever. Ook bevat het steranijs. Steranijs uit Japan (moeilijk te onderscheiden van steranijs uit China) heeft een aangetoonde toxiciteit voor de lever.

7 – Warme chocolademelk

Terwijl donkere chocolade goed is voor de lever zijn er variaties warme chocolademelk die de gezondheid van de lever niet ten goede komen. Vaak bevat het een hoog gehalte aan room en suiker wat kan bijdragen aan de ontsteking van de levercellen. De suiker in de slagroom of de marshmallows die sommige kopjes warme chocolademelk sieren zorgen ook voor een extra belasting van de lever.

Geef als eerste een reactie on "Goed of slecht? 7 warme dranken en hun effect op je lever"

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.